Egy európai utazási platform elemzése szerint több mint harminc olyan népszerű, nagy forgalmú várospár van az unióban, ahol mindent összevetve gyorsabban célba érhetünk vonattal, mint ha repülőre ülnénk. De néhány olyan is akad, ahol még a busz is előnyösebb időben.

Kérdéses a felmérés módszertana, de előfordulhat, hogy időnként tényleg gyorsabb a vonat (Forrás: Bombardier)

Ha számításba vesszük a kijutást a reptérre, ott a biztonsági ellenőrzésre fordított időt, majd magát a légi utazást, aztán a megérkezéskor a célunkhoz való eljutást, mintegy harminc olyan európai útvonal van, ahol gyorsabb vonattal, mint repülővel közlekedni – állítja a GoEuro buszos, vonatos és repülős utazási platform.

A felmérést az airwaysmag.com idézi, ugyanakkor a kutatás módszertanát, a pontos számítási módot a GoEuro portál nem részletezi ennél jobban.

Vélhetően adott városi címekről nézték meg az összehasonlítást, viszont nem tudni, milyen idővel számoltak, amikor meghatározták, mennyivel a járat indulása előtt volna kint az ember a reptéren, vagy hogy mennyi időt töltene a csomagra várással stb.

A legnagyobb időmegtakarítást jelentő várospárok között van a London-Párizs, Brüsszel-Párizs, de még a Brüsszel-London is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kutatás szerint a London-Párizs útvonalat 3 óra 24 perccel, a Brüsszel-Párizst pedig 2 óra 39 perccel hamarabb megtehetjük vonaton a repüléshez képest.

E kettőnél egyébként maga a vonatút – a nagysebességű vasút ellenére – mintegy 25 perccel hosszabb, mint maga a repülés. De a kutatás szerint az összesített időelőnyhöz képest az is sokat számít, hogy például a Brüsszel és Párizs közt közlekedő Thalys nagysebességű expresszek naponta 25-30 indulást kínálnak, így elég nagy a választási lehetőség is.

A további előkelő helyezettek között van a Madrid-Valencia, Párizs-Lyon, Bologna-Róma és London-Manchester várospár is, nagyjából másfél órás előnnyel a vonatnál. A Barcelona-Madrid útvonalon 1 óra 15 percet, a Milánó-Rómánál egy órát, a London-Amszterdamnál pedig 50 percet lehet spórolni a repüléshez képest.

Ami a buszokat illeti, Amszterdamból Brüsszelbe 2 óra 45 perc alatt el lehet jutni aszfalton, míg ha repülőgépet választunk, akkor a teljes utazási idő 3 és fél óra lehet.

A még busszal is előnyösebben megtehető utak közé tartozik a kutatás szerint az Amszterdam-Düsseldorf és a Brüsszel-Párizs, igaz, ezeknél már csak 15-20 perc az időmegtakarítás.

Érdekes ugyanakkor a lista alját is megvizsgálni, ahol a vonat/repülő összevetés a legkisebb különbséget mutatta.

A kijutást a reptérre és az ott-tartózkodás idejét is beleszámolták a felmérésbe (Fotó: Heathrow Airport)

Münchenből Bécsbe csupán 5 perc előnyt jelent a vonat, Rómából Torinóba pedig csak 2 percet.

Mindezek mellett a kutatás nagy hangsúlyt helyez a szén-dioxid problémájára is, kiemelve, hogy mennyivel többet termel egy utazás repülőn, bár ennek sem közölték a módszertanát, azaz hogy mennyi utassal milyen típusú repülőgépen számoltak stb.