Arcfelismerő kamerarendszereket szerelnek fel az összes nemzetközi repülőtéren Csehországban – döntött hétfőn a cseh kormány.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta:

a prágai Václav Havel repülőtéren már részben működik ez a rendszer, de a közeljövőben több középületre is kiterjesztik.

Fotó: Prague Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Prague Airport

A tervek szerint négy további nemzetközi repülőtéren – Karlovy Vary, Brno, Ostrava, Pardubice – is telepítik a rendszert, hogy biztonság szempontjából a prágai repülőtérrel azonos szinten legyenek. A biztonsági intézkedések megvalósítása mintegy 672 millió koronába (7,73 milliárd forint) fog kerülni.

A nemzetközi repülőterek közvetlen környezetében ugyanakkor a gépkocsik rendszámát rögzítő kamerarendszereket telepítenek. Prágában ez részben már működik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bohuslav Sobotka szerint a csehországi repülőterek komoly biztonsági hiányossága, hogy a különféle biztonsági rendszerek nincsenek összehangolva, ami nehezíti az ellenőrzést. A következő években ezt a problémát is orvosolni kívánják.

A csehországi repülőterek biztonsági színvonalát megerősítő intézkedéscsomagot, amely több más intézkedést is tartalmaz, 2020-ig kell megvalósítani – jelentette be a miniszterelnök.

A prágai Václav Havel nemzetközi repülőtér az idei első félévben 6,72 millió utast kezelt. A brünni repülőtér utasforgalma tavaly 400 ezer, az ostravaié 250 ezer, a pardubiceié 50 ezer, a karlovy varyé pedig 25 ezer volt.

Megugrott a prágai Václav Havel repülőtér utasforgalma

Megugrott a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtér utasforgalma az idei első fél évben. A hétfőn kiadott közlemény szerint a repülőtér az első hat hónapban 6,76 millió utast kezelt, ami éves összehasonlításban 21 százalékos növekedés.

A prágai repülőteret használó utasok többsége Európában utazott. Az utasok számának legnagyobb növekedését azonban a Prágát Afrikával, Közel- és Távol-Kelettel összekötő járatokon mutatták ki.

A repülőtér menedzsmentje a második fél évre is optimista, azt várja, hogy az idei utasforgalom megközelíti az új rekordnak számító 15 milliót.

A 2016 szeptemberétől látható trend folytatódik, s repülőgépek kapacitásának kihasználtsága átlagosan 80 százalék, ami jónak számít – mutatott rá Václav Rehor, a repülőtér igazgatóságának elnöke. A második fél évet mindig erősítik a sikeres nyári hónapok is, amikor a turizmus következtében megnő az utasok száma.

Prágából az utasok 90 százaléka európai városokba utazott. Prága és Afrika között az utasforgalom 81 százalékkal, Prága és Közel-Kelet között pedig 70 százalékkal emelkedett.

A legtöbb utas továbbra is Nagy-Britanniába utazik, míg a városok között Moszkváé az első hely. Az orosz főváros ezzel Párizst a második helyre utasította. Prága és Oroszország között az utasforgalom 39 százalékkal emelkedett.

A prágai Václav Havel repülőtér teherfogalma az első fél évben 37 ezer tonna volt, ami éves szinten 14 százalékos növekedés.