Az érkezők után hamarosan a Heathrow-ról elrepülő utasok is választhatnak biometrikus azonosítást, ami jelentősen lerövidíti majd a sorban állást. 

Az 50 millió brit font értékű beruházással a repülőtér elsődleges célja az, hogy legalább harmadával csökkentse az utasfelvételtől a beszállásig tartó időt. Az arcfelismerő rendszert a check-in pultoknál, a poggyászfeladásnál, a biztonsági ellenőrzésnél és a beszállításnál is alkalmazni fogják.

A Heathrow tavaly átlépte a 80 milliós utasforgalmt (forrás: pixabay.com)

A rendszer igénybevételéhez az utasoknak előbb regisztrálniuk kell a repülőtéren kihelyezett automatizált kioszkokban, amely beolvassa az útlevelük adatait és azonosításra szolgáló fotót készít róluk.

Ezután bármikor utaznak Heathrow-ról, a rendszer fel fogja ismerni az arcukat, és átengedi őket mindenhol az személyazonosító iratok bemutatása nélkül.

Néhány utas már 2018-ban tesztelhette a biometrikus rendszert, és a visszajelzésük egyöntetűen pozitív volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér jelenleg is arcfelismerő rendszert használ az érkező utasok azonosításakor az automatizált útlevél-ellenőrző kapuknál, azonban Heathrow lesz az első brit repülőtér, ahol az indulás mindegyik szakaszában alkalmazzák ezt a csúcstechnológiát.

Arról már írtunk korábban, hogy hasonló újítást tervez az Emirates is a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren.

Az útlevél-ellenőrzés kihagyása jelentősen lerövidítené a várakozási időt (forrás: heathrow.com)

Az utasokat természetesen nem kötelezhetik arra, hogy igénybe vegyék a biometrikus azonosítást, ez mindenkinek a saját döntése lesz.

Egy IATA-felmérés szerint az utasok 64%-a lenne hajlandó megosztani a biometrikus adatait a jobb utazási élmény és a rövidebb várakozás érdekében. A 80 milliós utasforgalmat lebonyolító repülőtéren mindenesetre az is lényegesen le fogja rövidíteni a sorban állást, ha „csak” évi 50 millióan voksolnak az új technológiára.