Kidobták Buenos Aires belvárosi repülőterének hangárjából a LAN Argentinát. A LATAM Airlines Group leányvállalataként működő légitársaságot ért felszólító határozatban indoklás nem szerepel. A letámadott cég bíróságra viszi az ügyet. Az argentin kormány nemzeti légitársasága érdekeit védi.

Enyhén szólva udvariatlan, de kétségkívül hatékony módját választották a konkurenciával való leszámolásnak az argentin hatóságok, amikor határozatban szólították fel a legnagyobb latin-amerikai légitársaság, a LATAM argentínai fiókcégeként működő LAN Argentinát, hogy 10 napja van elhagyni a Buenos Aires-i Jorge Newbery repülőtéren használt hangár-bázisát.

A légitársaság belföldi járatai közvetlen konkurenciát jelentenek az állami tulajdonban lévő Aerolíneas Argentinasnak, így már az ügy kirobbanásakor egyértelmű volt, de a legfrissebb híradásokban már tényként is kezelt, hogy az eljárás hátterében az argentin kormány protekcionista törekvései állnak.

Az Airbus A320-asokkal rendelkező oneworld-tag LAN Argentina 10 darab ilyen típusú repülőgépet állomásoztat a repülőtéren. Közlésük szerint a hangár biztosította műszaki-karbantartó háttér nélkül azonban nem tudják folytatni üzemszerű működésüket. A hatósági határozat tehát egyértelműen az ellehetetlenítésüket célozza.

A LAN Argentina válaszában azonnal jelezte, jogi útra terelik az ügyet és bírósághoz fordulnak. Állásfoglalásuk kitér rá, hogy a vállalat 2005-ben, Néstor Kirchner – a jelenlegi elnök férjének – elnöksége idején kapott engedélyt a működésre. Az eltelt 8 év során mintegy 1.5 milliárd dollárt invesztáltak a cégbe, amelynek flottája összesen 14 darab repülőgéppel rendelkezik (12 db A320 és 2 db B767-300ER), 14 városba kínálnak járatokat és utasforgalmuk éves szinten 2.3 millió főt számlál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aerolíneas Argentinas 2008-ban került ismét állami tulajdonba. A súlyos anyagi nehézségekkel küzdő nagy múltú légitársaságot csak jelentős állami támogatások árán sikerült talpra állítani. A vállalat belföldi útvonalain Embraer E190, valamint Boeing 737NG típusokkal közlekedik. Tavaly augusztus óta, az Embraereket üzemeltető regionális leányvállalatával, az Austral-lal együtt a SkyTeam légiszövetség tagja.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!