Elérkezett a nagy nap: a Boeing repülőgépgyár átadta az első utasszállító változatú Boeing 747-8I típusú repülőgépet – adta hírül néhány perccel ezelőtt az amerikai vállalat.

2012. február 28-a újabb emlékezetes dátum a Boeing repülőgépgyár történetében, ma került átadásra ugyanis az első utasszállító változatú, új generációs Boeing 747-8I típusú repülőgép. Az első Intercontinental majd csak 2014-ben kezdi meg szolgálatát, addig különleges VIP berendezést fog kapni a repülőgép. Az egyelőre meg nem nevezett tulajdonos minimális fedélzeti berendézéssel vette át a repülőgépet annak érdekében, hogy teljes egészében az általa kiválasztott formában kerülhessen berendezésre az óriásgép.

„Ez egy nagyszerű nap a Boeing számára” – kezdte nyilatkozatát Jim Albaugh, a Boeing Commercial Airplanes elnök-vezérigazgatója. A Boeing 747-es a legismertebb repülőgép a világon és tudom, hogy az ügyfeleink szeretni fogják azt, amit a teljesítmény növelése érdekében a géppel tettünk. Az Intercontinental gyors, hatékony és csendes, valódi megtakarítást és nagyszerű repülési élményt kínál – tette hozzá a Boeing kereskedelmi gépeket gyártó részlegének legfőbb vezetője.

A VIP kialakítású Boeing 747-8I igazán hatalmas, 444.6 négyzetméteres teret kínál a tulajdonos számára. Az elsőként átadott VIP repülőgép különlegességét csak tovább fokozza, hogy kiépítésre kerül benne a Greenpoint Technologies által tervezett Aeroloft, amely tulajdonképp nem más, mint egy plusz fedélzet a repülőgép belsejében, amelyet háló helyiségként lehet berendezni. Ez a fő fedélzet és a farok közötti felső törzsrészben elhelyezett mennyezeti kabin további 36.5 négyzetméteres hasznos teret jelent a repülőgépben.

Az Aeroloft hálókabinnal szerelt VIP Boeing 747-8I szinte hihetetlen, összesen 481.1 négyzetméteres teret kínál a fedélzeten tartózkodó utasoknak, akik 16372km-es hatótávval vehetik igénybe a 100 utas szállítására alkalmas repülőgépet. Érdekes adat, hogy az új hajtóműveknek köszönhetően mintegy 30%-kal lett halkabb a 747-8I, mint elődje, az eddigi legnagyobb Jumbo, a 747-400-as. Ráadásul nemcsak, hogy halkabb, de igen gyors is lett az Intercontinental, mivel a maga 0.86Mach-os utazósebességével a leggyorsabb szélestörzsű kereskedelmi repülőgép.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első Boeing 747-8I egyelőre festetlenül került átadásra és hivatalos szolgálatba is csak akkor áll, amikorra teljesen elkészülnek a belsőépítészeti munkálatok, hogy a tulajdonos a legnagyobb kényelemben és luxusban szelhesse az égi kilométereket.

Forrás: Boeing Media (2012. február 28.)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!