December 5-én hivatalosan is átadták az MH Pápa Bázisrepülőtéren a Magyar Honvédség által a Saabtól megrendelt két mobil hangárt, amelyek segítéségével a hazai Gripenek könnyebben állomásoztathatók bárhol a világon.

A hivatalos elnevezéssel telepíthető repülőgép-karbantartó és -tároló állóhelyeket első körben Pápán állították fel tesztelésre, ezután pedig egyből használatba is vették azokat a Kecskemétről ideiglenesen áttelepült JAS-39 Gripen vadászgépek.

A december 5-én tartott hivatalos átadás-átvételi eseményen a Saab két képviselője, Ellen Molin, a szakirányú fejlesztésekkel foglalkozó részleg igazgató-helyettese, valamint Christoffer Rashdan kereskedelmi fejlesztési igazgató is jelen volt Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője mellett – számolt be a Honvédelem.hu.

A mobil hangárokat a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (Zrínyi 2026) részeként vásárolta a Honvédség, elősegítendő a vadászgépek állagának minél nagyobb mértékű megóvását – mondta el Kilián Nádor.

Ellen Molin és Kilián Nádor dandártábornok az átvételi ünnepségen (Forrás: Honvédelem.hu)

Hozzátette: a két fűthető építményben a kecskeméti bázis nyújtotta körülményeket megközelítő környezetet tudnak teremteni, amelyben akadálytalanul végezhető el bármilyen karbantartás akár Pápán, akár később a Baltic Air Policing-hoz hasonló hosszútávú missziók bázisrepülőterein. Ehhez mostantól nem kell a fogadó nemzet képességeire támaszkodni, köszönhetően a Saab rendszerének, amit 10-14 főből álló munkacsoport körülbelül hatvan óra alatt bárhol képes felállítani és üzembe helyezni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A központi egység mellett a két hangárhoz tartozik számos kiegészítő modul is, amelyek biztosítják a karbantartási munkák szakszerű elvégzéséhez szükséges feltételeket, például a tartalék alkatrészek vagy a veszélyes anyagok tárolását, a földi támogató eszközök elhelyezését és működtetését – fogalmaz a honvédségi hírportál.

Érdekesség, hogy az alapvetően a Gripenekre szabott létesítmények méretei változtathatók, így akár más repülőeszközök tárolására is alkalmassá tehetők.

A kecskeméti repülőbázis felújításának befejezéséig viszont elsődleges feladatuk a pápai bázison állomásozó vadászgépek megóvása lesz a téli időjárási körülményektől.

Forrás: Honvédelem.hu