Átesésközeli helyzetbe került a American Airlines alvállalkozója, a Republic Airways egyik Embraer ERJ-175-öse Atlantában, de a gép végül sikeresen landolt.

A The Aviation Herald információi szerint az N117HQ lajstromjelű, az adatbázisok szerint 12 éves Embraer E175-ös az AA4439-es járattal szállt fel helyi idő szerint szerdán este 9 óra után nem sokkal Atlantából a New York-i La Guardia repülőtér felé, a fedélzeten összesen hatan tartózkodtak.

Forrás: Flightradar24.com

A 09L jelű pályáról való felszállás után nem sokkal a személyzet vészhelyzetet jelentett, és azt közölték a légiforgalmi irányítással, hogy a vízszintes vezérsík kitérítésével adódtak problémáik (trim runaway). A gép 14 ezer láb magasságig emelkedett, majd a repülőtér 10-es futópályáján történő landoláshoz megkezdték a helyezkedést.

A pálya megközelítésekor, az úgynevezett hosszú falon azonban a pilóták jelezték, hogy átesés közeli helyzetben vannak, és közölték, hogy nem tudják a gép orrának állásszögét csökkenteni, de megpróbálnak süllyedni.

A légiforgalmi irányítás a 08L, a 10 és 09R jelű pályákat is felajánlotta a személyzetnek a landoláshoz. A pilóták több, kis sugarú kör megtétele után képesek voltak a 10-es pálya meghosszabbított egyenesére helyezkedni. A gép viszont először emelkedni kezdett, ez után kezdett csak süllyedésbe, végül a személyzetnek sikerült a helyzeten úrra lennie, miután – mint a forrás fogalmaz – egy ideig küzdeniük kellett a gép irányításával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Flightradar24.com

A géppel a pilóták a 10-es futópán 19 perccel az indulás után landoltak. A Flightradar24.com radaradatai szerint a gép sebessége rendkívül nagy mértékben, 40-50 csomóval is ingadozott, de az emelkedési és süllyedési profilban is vannak kisebb-nagyobb kilengések. Az érintett Embraer az incidens óta nem szállt fel.