Egy ideig nem szállít több élő állatot gépei rakterében az amerikai United Airlines. A cég azután döntött így, hogy a múlt héten három a légitársaság járatain szállított állatokkal kapcsolatos botrány is nagy nyilvánosságot kapott. 

A United egyik Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Felfüggeszti PetSafe néven futó állatok (első sorban kutyák) szállítására létrehozott szolgáltatását a United Airlines, miután az elmúlt héten több különböző, állatokkal kapcsolatos incidens is történt a cég járatain.

A légitársaság közlése szerint a március 20-án éjfélig lefoglalt PetSafe szolgáltatáscsomagokban vállaltakat teljesítik, de új foglalásokat már nem vesznek fel.

Az intézkedés várhatóan május 1-ig él, ez idő alatt a cég belső vizsgálattal feltárja állatszállításra vonatkozó szabályainak és rendszerének hiányosságait, és erről részletes jelentést is közzé tesznek – írja az ATW Online.

Az amerikai óriáscég PetSafe programja eddig a legkülönfélébb állatok, első sorban kutyák és macskák számára nyújtott szállítási lehetőséget. Az állatok a raktérben elhelyezett, speciális kialakítású fülkékben „utaztak”, amiben az utaskabinnal megegyező nyomás uralkodott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A másik lehetőség a kisebb testű házi kedvencek tulajdonosai számára az állat kabinban történő utaztatása volt egy erre alkalmas hordozóban, kézipoggyászként. Nemrég egy ilyen utaztatás során pusztult el egy francia bulldog, miután tulajdonosát a United egyik légiutaskísérője arra utasította, hogy az állatot a fej feletti csomagtárolóban helyezze el.

Illusztráció. (Forrás: Twitter)

A vizsgálat ideje alatt utóbbi szállítási módot nem tiltotta meg a cég vezetése, kisebb testű állatok továbbra is felvihetőek a kabinba. Azért, hogy a múlt heti esethez hasonló ne történhessen meg többször, az állatok hordozóira feltűnő színű megjelölést helyez el a cég, így segítve a kabinszemélyzetet azok beazonosításában.

Az elmúlt hetekben emellett két eset is történt, amikor a gépek rakterében szállított állatokat tévesen rossz járatra pakoltak fel: március 15-én egy Newark-ból Akron-ba  utazó kutyát a Saint Louis-ba tartó gépre irányítottak.

Amikor ez kiderült, járat kitérőt tett Akron reptérére, ahol lepakolták az állatot. A kitérő négy órásra növelte az egyébként mindössze két órás repülőutat. Ebben az esetben a járat utasainak kompenzációt fizetett a légitársaság.

A másik esetben egy Denver-ből PetSafe rendszerben szállított kutyát véletlenül egy Japánba tartó járatra pakoltak fel a cég emberei, a Kansas City-be tartó gép helyett. Az állatot végül egy bérelt privát géppel juttatták vissza a gazdájához, szerencsére épségben.

United Dog Returns Home | ABC News March 16, 2018

DOG REUNITES WITH FAMILY: Irgo, a 10-year-old German Shepard, has been reunited with his family in Wichita after United Airlines mistakenly shipped the dog to Japan instead of Kansas City. United flew him home on a private charter.

Közzétette: World News Now – 2018. március 16.

A United Airlines a legrosszabb statisztikákkal rendelkező élőállat szállító légitársaságnak tekinthető az Egyesült Államokban a 2017-es adatok alapján, tavaly 18 házi kedvenc pusztult el a járatain, míg másik két nagy versenytársa, az American Airlines és a Delta Airlines gépeinek fedélzetén mindössze két-két ilyen eset fordult elő.