A bakui bázisú Silk Way West Airlines múlt héten átvette az everett-i Boeing gyárban a légitársaság első, Boeing 747-8F teherszállító repülőgépét. A VQ-BVB lajstromjelet kapott 44444 gyártási számú, új generációs cargo-jumbo augusztus 22-én repült a légitársaság bázisára a gyárból.

A légitársaság összesen négy darab Boeing 747-8F repülőgépet rendelt, ebből a második példány, a 44973 gyártási számú gép hamarosan szintén átadásra kerül a ch-aviation információi szerint. A harmadik és negyedik példány az eredeti megállapodásnak megfelelően kerül átadásra, 2017-ig bezárólag.

Amint arról korábban beszámoltunk, a bakui bázisú cargo légitársaság kapacitásainak fejlesztése és a költséghatékonyság növelése érdekében döntött az amerikai gyártó legnagyobb típusa mellett. A listaárak alapján számítva a repülőgépek beszerzése 704 millió dolláros üzletet jelent.


Az azeri Silk Way West Airlines jelenleg három darab Boeing 747-400F és két darab Boeing 767-300F repülőgépet üzemeltet menetrend szerinti cargo járathálózatán, a 767-esek közül az egyiket wingletekkel látták el. A társaság rendelkezik még két darab Il-76-os teherszállító repülőgéppel is, azonban ezek csak charter járatokat teljesítenek.

A társaság Közép-Ázsia egyik legjelentősebb légi teherszállítója, útvonalhálózata az európai, valamint a közel-, és távol-keleti térséget egyaránt átöleli. A Silk Way Airlines gépei többek között Londonba, Hong Kongba, Szöulba, Sanghajba is teljesítenek járatokat és mellette partnerei révén számos más nemzetközi célállomással is kínálnak összeköttetést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új Boeing 747-8-asok beszerzése a vállalat további fejlődését és egyben költséghatékonyságának növelését célozza, valamint nem utolsó sorban annak a stratégiai szándéknak az elérését, amely szerint Baku egy a teherszállítás szempontjából meghatározó elosztó központtá nője ki magát.

A Silk Way West Budapesten

A légitársaság Boeing 767F repülőgépei 2014. márciusa óta, menetrend szerint hetente két alkalommal látogatnak Ferihegyre.

Többször érkezett már Budapestre Boeing 747-400F is, amikor a budapesti járatot például Londonnal kötötte össze az azeri cargo-cég, így nem lehetetlen, hogy a közeljövőben az új Boeing 747-8F repülőgépet is viszontláthatjuk Ferihegyen valamelyik járaton.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!