Szeptember 1-jén vette át az első saját rendelésű Embraer E190 típusú utasszállító repülőgépét a Kenya Airways. A flottafejlesztési programot végrehajtó afrikai légitársaság összesen 10 darabot rendelt a brazil repülőgépgyár keskenytörzsű típusából.

A Kenya Airways 2011 augusztusában jelentette be, hogy 10 darab Embraer E190-esre írt alá megrendelési szerződést, amely további 16 darab E190-esre, vagy más E-Jet típuscsaládba tartozó repülőgépre opciót is tartalmaz.

A brazil repülőgépgyár késedelem nélkül, a szerződésben foglaltaknak megfelelően szállította is az első, a Kenya Airways által közvetlenül rendelt és tulajdonolt E190-est. A flottafejlesztési programot végrehajtó légitársaság kétosztályos elrendezésben, összesen 96 utas szállítására alkalmas fedélzettel rendelte a sugárhajtású típust.

A kenyaiak szeptember 1-jén átvett E190-ese (5Y-FFA) helyi idő szerint délután 15:00-kor érkezett meg Nairobiba, a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtérre, ahol ünnepélyes keretek között fogadták. Titus Naikuni, a Kenya Airways vezérigazgatója elmondta, hogy az E190-es sokoldalúsága révén kitűnően alkalmas növekedési törekvéseik eléréséhez.

A Kenya Airways 2016-ig felállított átfogó programtervének egyik meghatározó célja, hogy minden afrikai fővárost közvetlenül elérhetővé tegyen a nairobi központi repülőteréről. A program jó úton halad ugyanis jelenleg már 46 afrikai célállomás választható a Jomo Kenyatta repülőtérről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SkyTeam légiszövetségbe tartozó Kenya Airwaysnél nem újdonság az Embraer E-Jets típuscsalád: a flotta 5 darab E170-est, valamint szintén 5 darab E190-est számlál. Ezek a gépek azonban az Air Lease Corporation tartós bérlete alapján üzemelnek a vállalatnál. A szeptember 1-jén átvett gép az első, amely már a légitársaság saját tulajdonát képezi.

Több bérelt Embraer már nem, azonban a tavaly augusztusi közvetlen megrendelés értelmében még 9 darab vadonatúj E190-es érkezik a légitársasághoz.

A Kenya Airways flottája komoly fejlődésen megy keresztül a közeljövőben hiszen a vállalatnak kilenc darab Boeing 787-8 típusú Dreamlinerre is érvényes rendelése van.

Kenya Airways Embraer E-190 (Fotó: Embraer)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!