Hétfőn vette át az első Boeing 787-8 típusú utasszállító repülőgépét a Jetstar Airways. Az első ausztráliai üzemeltető összesen 14 darab Dreamlinert rendelt flottája számára, amelyben az Airbus A330-asok váltótípusaként jelenik meg a legújabb generációs kompozit nagygép.

Október 7-én ünnepelte a Boeing és a Qantas Grouphoz tartozó Jetstar Airways az első Dreamliner átadás-átvételét. Az ausztrál légitársaság első Boeing 787-ese (VH-VKA) aztán útját is vette a bázisrepülőterének otthont adó Melbourne-be, ahová a tervek szerint csak szerdán érkezik, mivel előtte kitérőt tesz Hawaii szigetén.

A várva várt Boeing 787-es nagy változásokat hoz a légitársaság működésében. Nemcsak egy típus jelenik meg, amely magával hozza a legújabb technológiákat, hanem párhuzamosan elindul a flotta modernizációjának programja is. A General Electric GEnx-1B hajtóművekkel rendelt Dreamlinerek ugyanis a meglévő, összesen 10 darab Airbus A330-200-as váltását szolgálják. Az európai gyártású gépek egyébként a Qantashoz fognak kerülni, amely az általuk már gazdaságtalannak ítélt Boeing 767-eseit (-300ER) cseréli a két-hajtóműves Airbusokra.

A Jetstar hasonlóan más üzemeltetőkhöz eleinte belföldi útvonalain állítja szolgálatba a Boeing 787-est, és a típus csak később fog megjelenni nemzetközi rotációban. Az első célállomások Melbourne-ből kiindulóan Cairns és Gold Coast városai lesznek, de ezek is csak jó egy hónap múlva, november 13-án indulnak, mivel még el kell végezni az ausztrál hatóságok által előírt berepülő programot, valamint a hajózóknak is éles, üzemszerű gyakorlatokat szükséges végrehajtaniuk mielőtt járatüzemeltetésbe kezdenének.

Ami a kabinkonfigurációt illeti a társaság Dreamlinerei kétosztályos elrendezésben egyenként összesen 335 utast vehetnek fedélzetükre: 21 business és 314 economy ülőhellyel. Előbbié a 2-3-2, míg utóbbié a 3-3-3-as elosztást követi. A Qantas Group 14 darab Boeing 787-8-ast rendelt a Jetstar számára, amelynek tájékoztatása szerint az idei évben még két gépet terveznek átvenni. A flotta pedig várhatóan 2015-re válik teljessé.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.


Így készült videó az első Dreamlinerről. (Forrás: Jetstar Airways YouTube Csatorna)

A Jetstar gépparkja jelenleg 72 darab utasszállítót számlál. A keskenytörzsű flottát az Airbus A320-as gépcsaládja alkotja: 55 darab A320-as és 6 darab A321-essel. Ehhez társul a 10 darab A330-200-as és immáron egy darab Boeing 787-es is.

Végül, de nem utolsó sorban mindenképp említést érdemel, hogy a nemzetközi beszállítói hálózatban, amely a Dreamliner gyártásában közreműködik egy igen fontos ausztrál cég is szerepel, méghozzá a Boeing Aerostructures Australia, amely a 787-es fékszárnyainak szolgáltatója, így elmondható, hogy egy igazán lényeges részben nemcsak a Jetstar első, hanem a világ összes többi Dreamlinere egy kicsit ausztrál is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!