Tony Fernandes úgy véli, az ázsiai államok elő fogják írni a koronavírus elleni vakcina meglétét az országokba lépéshez, ez pedig kényszerhelyzetbe hozza a légitársaságokat is.

A Reuters jelentése szerint az Air Asia vezetője a CAPA légiközlekedési tudásközpont videokonferenciáján beszélt arról, hogy meglátása szerint a kontinensükön mindenképpen az oltáshoz fogják kötni az országok közötti utazást.

Az AirAsia első A330-900-asa

A légitársaságok önmaguktól ilyen szabályokat nem hoznának, nem is az ő feladatuk, hanem az államoké, ezeket viszont a cégeknek is követniük kell majd.

Az oltással kapcsolatos utazási szabályokról Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója szólalt meg először, aki szerint légitársasága mindenképpen vakcina beadásához kötné a nemzetközi utazást, és úgy vélte, Ausztrália is meg fogja ezt követelni a határon való belépéshez.

Európában ennél visszafogottabban nyilatkoztak a légitáraságok. A Lufthansa-csoport állásfoglalása szerint nem szeretné, ha kötelező lenne a nemzetközi járatokhoz az oltás, az Air France-KLM pedig úgy véli, egyelőre korai még az esetleges szabályokról beszélni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A német és a francia-holland álláspont egyezik abban, hogy a beutazási szabályokat nem ők, hanem az államok kormányai fogják meghozni.

Az International Airlines Group nem kommentálta a megjelent híreket.