Az Air Berlin csatlakozik a oneworld-höz, aminek köszönhetően Európa ötödik, és Németország második legnagyobb légitársaságával bővül a világ vezető minőségi légiszövetsége. Az Air Berlin csoport tagja, az osztrák NIKI légitársaság az Air Berlin leányvállalataként ugyancsak a oneworld tagja lesz.

A szándéknyilatkozatot a légicég és a oneworld képviselői a légitársaság berlini bázisán írták alá július 26-án este, ezt követően hamarosan a tagsági megállapodás is aláírásra kerül.

Az Air Berlin előreláthatólag 2012 elejére már a oneworld tagjaként fog repülni – nem sokkal azelőtt, hogy az új berlini Brandenburg nemzetközi repülőtér megnyitja kapuit, s mely Európa egyik legnagyobb átszálló központja lesz.

Az Air Berlin jelentős európai szereplőként a légiközlekedési piacon 40 ország 160 célállomására közlekedik, gépei naponta 600 felszállást hajtanak végre. A német légifuvarozó évente 28 millió utast szállít, és 3.2 milliárd euró bevételre tesz szert. 2010 júliusától az Air Berlin 165 repülőgépével (a NIKI lánycégével együtt számolva), összesen 168 célállásra közlekedik.

A oneworldhöz való csatlakozástól kezdve a légitársaság utasai számára is egy páratlan hálózat válik elérhetővé. Az új tag a oneworld szövetség hálózatát 150 ország 900 célállomására bővíti, melyre taglégitársaságok mintegy 2500 gépből álló flottája napi 9500 felszállással tesz elérhetővé, a oneworld tagjai évente mintegy 340 millió utast szállítanak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Berlin törzsutasai a csatlakozás napjától gyűjthetik és felhasználhatják törzsutas-pontjaikat bármelyik oneworld járaton, valamint a top kártyaszinttel rendelkezők használhatják a szövetség 550 váróját szerte a világon. Természetesen a jelenlegi taglégitársaságok utasai is gyűjthetik és költhetik majd pontjaikat az Air Berlin járatokon.

A német légicég oneworlddel való együttműködésének indulásaként, az Air Berlin együttműködési megállapodásokat köt a szövetség olyan kulcsszereplőivel, mint az American Airlines és Finnair, melyek már az idei téli szezontól érvénybe lépnek. A bilaterális megállapodások megkötése a British Airways és az Iberia légitársaságokkal folytatódik majd.
Az Air Berlin csatlakozásának szponzora a szövetség részéről a British Airways.

Az Air Berlin tagjelölése a legutolsó lépés a oneworld számára áttörést hozó 2010-es esztendőben, melynek során a szövetség tovább építi erősíti pozícióit mint a világ elsőrangú légitársasági szövetsége, tovább bővítve útvonalhálózatát és szolgáltatásait.

Valamennyi szövetségi légitársaság – a Mexicana kivételével – közlekedtet járatot az Európai Unió legjelentősebb gazdaságával bíró országába.

Joachim Hunold, az Air Berlin vezérigazgatója elmondta: „Az Air Berlin fejlődésében a oneworld csatlakozás a soron következő logikus lépésnek számít. Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, hogy csatlakozni fogunk a világ legminőségibb légitársasági csoportjához. A oneworld tagjaként képesek leszünk utasainknak egy valóban globális hálózatot biztosítani a partner-légitársaságok segítségével, melyek között a világ legnagyobbjai is szerepelnek. Alig várjuk, hogy valamennyi csatlakozási feltételnek eleget tegyünk.”

Willie Walsh, a British Airways (az Air Berlin oneworld szponzora) vezérigazgatója, elmondta: „Az AirBerlin ideális oneworld partner lesz. Az utazók körében elismerésnek örvend, így tökéletesen megfelel a oneworld minőségre összpontosító elvárásainak, amelyet a szövetség taglégitársaságaival szemben támaszt. Útvonalhálózata egyike legjobb Közép-Európában, mellyel a légiszövetség hálózata szemmel láthatóan növekedni fog. A British Airways nagy örömmel támogatja az Air Berlint a szövetségbe való belépéshez, felvállalva a szponzori szerepet – és nagy várakozással tekintünk leendő bilateriális együttműködésünkre is.”

Az American Airlines elnök-vezérigazgatója és a oneworld igazgatóságának elnöke, Gerald Arpey elmondta: „A oneworld-nek már tagja Európa négy legjobbnak számító légitársasága. A kontinens ötödik legnagyobb légiszállítójának csatlakozásával nagyban meg fog erősödni a légiszövetség régióban való jelenléte. Minden más figyelemre méltó lépés, amit megteszünk ebben a légiszövetségünk számára áttörésnek számító évben, egy-egy akadály leküzdését jelenti, hogy a oneworld-öt a világ vezető légiszövetségi posztján megerősítsük a páratlan brand-del és minőségi szolgáltatással bíró taglégitársaságaink segítségével.”

Már megtörtént lépések a oneworld „áttörésnek” számító évében:
• Oroszország vezető belföldi légitársasága, az S7 hamarosan csatlakozik a szövetséghez.
• India vezető légitársasága a Kingfisher Airlines oneworld tag-jelölt lett júniusban.
• A Japan Airlines kiterjesztette együttműködését oneworld partnereivel mióta újra megerősítette tagságát a légiszövetségben ez év februárjában, majd napokkal később az American Airlines-szal a tröszt-ellenes védettségét, ezt követően pedig megduplázta a British Airways-szel a code-share járatai számát.
• Az American Airlines, a British Ariways, az Iberia, a Finnair és a Royal Jordanian ebben a hónapban régóta várt végső elfogadást kapott a tröszt-ellenes kérelmükre az Atlanti és a tervezett transzatlanti közös együttműködésre.
• A British Airways az Iberia ez év végéig véglegesítik egyesítésüket.
• A LAN 2010. június 1-jén ünnepelte 10. évfordulóját a oneworld szövetségben. A csatlakozás óta leányvállalatai Argentínában, Ecuadorban és Peruban is részesei lettek a tagságnak. Mexikó és Közép-Amerika vezető légitársasága a Mexicana 2009 novemberében csatlakozott a légiszövetséghez, mely csatlakozás által a oneworld még tovább terjeszkedett Latin-Amerika vezető légiszövetségévé válva.
• A oneworld elnyerte a ’Világ Legjobb Légiszövetsége’ díjat a World Airline Awards-on, melyet az elmúlt hét évben minden egyes alkalommal magáénak tudhatott, 2003 (a díj bevezetésének éve) óta egyetlen győztesként.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!