Újabb tőkeinjekcióért fordult a legnagyobb bankokhoz az Alitalia. Egyre jobban úgy tűnik, hogy Olaszország nemzeti légitársasága a közelmúltban megvalósult tőkeemelés ellenére sem képes önállóan működni, így a cég vezetőségének minél hamarabb egy befektetőt kéne találni a csőd elkerülése érdekében – számolt be a Reuters hírügynökség.

A rendkívül nehéz anyagi körülmények közepette üzemelő állami cég 2013 októberében már kapott egy 500 millió eurós gyorssegélyt, melyből 300 millió euró tőkeemelésre lett felhasználva, míg 200 millió euróval a bankok növelték meg a légitársaság hitelkeretét.

A jelenlegi kérvénnyel a UniCredit és az Intesa Sanpaolo bankokhoz fordult, melyektől további 50 millió eurós kölcsön után reménykednek. Utóbbi cégnek egyébként az Alitalia vezetőségében is akad képviselete, sőt a veszteséges olasz társaság részvényeinek egy része is ennek a banknak a tulajdona.


A pénzintézetektől várt utalás egyébként nem másra lesz felhasználva, mint hogy az 50 millió euró a légitársaságot napról napra életben tartsa, amíg az valamilyen stratégiai partnert nem talál magának, mely nem riadna vissza attól, hogy még több pénzt fektessen bele a vállalkozásba és nyereségessé tegye az Alitaliát.

Az esetleges megmentők között ott van az európai óriás, azaz a holland KLM és a francia Air France cégegyüttes, a kolumbiai Avianca, de felmerült már az Etihad Airways is mint lehetséges felvásárló. Hivatalos bejelentés viszont még nem érkezett egyik fúzióról sem.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azt, hogy az Európai Unió és a rivális légitársaságok meg fogják-e támadni az ügyletet még nem tudni, de várhatóan fel fognak szólalni az olasz cég további reménytelennek tűnő éltetése ellen.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!