Az American Airlines vezérigazgatója szerint a jegyárak több évnyi csökkenés után idén emelkedésnek indulnak, mert a kerozinárak már olyan mértékben emelkednek, amelyet csak jegyáremeléssel lehet kigazdálkodni.

Doug Parker ezt a légitársaság 2017-es pénzügyi jelentésének nyilvánosságra hozásakor mondta arra reagálva, hogy versenytársa, a United bejelentette, újabb kapacitásokat önt a piacra, hogy versenyezni tudjon a fapados légitársaságokkal. Ezt az American Airlines gyakorlatilag úgy értékelte, hogy a cégek az eddiginél is keményebb árháborút hirdettek.

A vezérigazgató viszont úgy látja, hogy ezt már nem lehet úgy megvívni, hogy közben a viteldíjak változatlanok maradnak, mert a kerozin ára vészesen emelkedik. Az American kimutatása szerint üzemanyagra 2017-ben 24,6 százalékkal költött többet, mint 2016-ban miközben a felhasznált mennyiség 0,1 százalékkal emelkedett.

Fotó: American Airlines

“A viteldíjak túl alacsonyak ilyen mértékű üzemanyagát-emelkedéshez, de időbe telik, amíg a jegyek árai lekövetik ezt a mozgást” – fogalmazott Doug Parker. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a nyersolaj világpiaci ára öt hónap alatt 50-ről 70 dollárra emelkedett, és három éves csúcson jár az árfolyam.

Parker szerint az American, a világ legnagyobb légitársasága mert a mostani jegyárak mellett csak a kerozinon 1,8 milliárd dollárt veszítenének. Megjegyezte azonban, hogy ez egy kicsit jó hír az utasoknak is, mert a frekvenciákat az áremelés miatt nem változtatják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.