Az Engine Alliance GP7200 típusú sugárhajtóművét választotta Airbus A380-800 típusú utasszállító repülőgépei számára a Transaero Airlines. A moszkvai MAKS légi szalonon köttetett 500 millió dollár összértékű szerződés egy teljes körű karbantartási szolgáltatáscsomagot is tartalmaz. Az első Superjumbo 2015-ben érkezik a Transaero Airlines flottájába.

Kapcsolódó cikk, előzmény Az első orosz Superjumbo

Megszületett a döntés, az Engine Alliance GP7200 típusú hajtóműveit választotta Airbus A380-as óriásgépei számára a Transaero Airlines. Oroszország második legnagyobb légitársasága tavaly júniusban véglegesítette az Airbus repülőgépgyár felé korábban szándéknyilatkozat formájában megfogalmazott igényét, amelynek értelmében négy darab Superjumbót vásárolnak flottájuk számára.

Az Airbus A380-800-as kétféle hajtóművel rendelhető. A másik opció a Rolls-Royce Trent 900 típusa lett volna, de a Transaero Airlines a General Electric és a Pratt&Whitney vegyesvállalatának termékét részesítette előnyben. „Nagyon örülünk, hogy az új Airbus A380 flottánkhoz a GP7200-as hajtóművet választottuk, amely üzemanyag takarékossága, megbízhatósága és a fenntartási költségek terén kitűnő értéket képvisel.” – nyilatkozta a mai szerződéskötés kapcsán Alexander Krinicsanszkij, a légitársaság ügyvezető igazgatója.


Az Airbus A380-as 2015-ben tervezett forgalomba állítása nemcsak a Transaero Airlines, hanem az orosz légiközlekedés történetében is új fejezetet nyit, ugyanis az első légitársaság lesz, amely az országban ezzel a típussal fog rendelkezni. A vállalat szándéka szerint A380-asaik nagy forgalmú útvonalaikon fognak repülni, amit mi sem jelez jobban, mint a 640-650 utasférőhelyesre tervezett kabinkonfiguráció, amely mindössze 12 első-, és 24 üzleti osztályú ülést kínálna.

A Transaero Airlines közleménye kitér rá, hogy az első GP7200 típusú hajtóművel szerelt Airbus A380-as 2008-ban az Emirates flottájában állt szolgálatba. Azóta mintegy 49 darab Superjumbo üzemel, amelyet ezzel a hajtóművel rendeltek. A dubai Emirates mellett az Air France és a Korean Air is Engine Alliance-ügyfél. A leendők között pedig az Air Austral, az Etihad Airways, a Qatar Airways és immáron a Transaero Airlines is szerepel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!