Visszautalta az Európai Parlament plenáris ülése az EP Közlekedési Bizottságához a földi kiszolgálást szabályozó új uniós direktíva tervét, amit az európai munkavállalói érdekképviseletek eleve károsnak és elhibázottnak ítéltek – közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LRSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A jelenleg hatályos irányelv megnyitotta az európai repülőterek földi kiszolgálási piacát, kötelezővé tette a versenyhelyzet kialakítását a kiszolgálócégek között. Az elmúlt időszakban kiderült, hogy ez veszélyes és káros, mert a szolgáltatási színvonal és a bérek csökkentését, a munkakörülmények romlását hozta magával.

Az európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) és tag-szakszervezetei – köztük a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet – több éve küzdenek azért, hogy az új szabályozásba bekerüljenek a szociális és munkaügyi szempontok is: dolgozzák ki a megfelelő garanciákat a szakmai színvonal megóvására és a munkaerő cserélődési ütemének lassítására.

A magyar szakszervezet közleménye szerint az Európai Bizottság további deregulációt és kikényszerített piacnyitást tartalmazó javaslata a magyar kiszolgálási piacra is katasztrofális hatással lenne.

Ezen a területen jelenleg három vállalat – a Malév GH, a Celebi GH és a Menzies – versenyez a budapesti repülőtéren. A dolgozók fizetése öt éve folyamatosan veszít értékéből. Például ma egy rámpatiszt, aki a repülőgépek súlypont-számításáért felel, 140 ezer forintot visz haza hónap végén, több évtizedes munkatapasztalattal is. A check-ines munkakörben a nettó fizetés 120 ezer forint körül alakul.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szakszervezetek remélik, hogy az Európai Parlament jelentősen továbbfejleszti a mostani javaslatot, és olyan szabályozást fogad el, amely a dolgozók, a szolgáltatási színvonal és a repülésbiztonság szempontjait is figyelembe veszi – tartalmazza a közlemény.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!