Az év végéig meghosszabbította a Malév és a Budapest Airport (BA) privatizációját, valamint a légitársaság visszaállamosításának körülményeit és fizetésképtelenségének okait vizsgáló parlamenti bizottság mandátumát az Országgyűlés.

A Ház hétfőn 280 szavazattal, 47 ellenében fogadta el a testület elnökének erre vonatkozó indítványát. Varga István javaslatára a vizsgálóbizottságnak a szeptemberi határidő helyett december 31-éig kell benyújtania jelentését a parlamentnek. A testület múlt szerdai ülésén vita bontakozott ki a grémium megbízatásáról. Az MSZP-s képviselők kivonultak, arra hivatkozva, hogy mivel a parlament március 14-én döntött a bizottság létrehozásáról, 180 napra szóló mandátuma szeptember 10-én lejárt. Varga István ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy megbízatásuk szeptember 24-én (a tagok megválasztásától számított fél év után) szűnik meg, így a parlament hétfőn még meghosszabbíthatja azt.

Éppen ezért a határozat már a közzététele napján este tizenegy órakor hatályba lép. A fideszes politikus javaslata indoklásában felidézte: a vizsgálóbizottság eddig több mint tizenöt órát tárgyalt, tizenöt embert hallgatott meg, majd július 11-ei tanácskozásán lezárta a Malév Zrt. privatizációjához kapcsolódó kérdések vizsgálatát. Az elfogadott munkaterv alapján azonban további két kérdéskör, a BA Zrt. privatizációjának és a Malév visszaállamosításának vizsgálata, valamint ehhez kapcsolódóan további tizenhat ember meghallgatása hátra van. Tájékoztatása szerint folyamatban van a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től bekért, több száz oldalnyi iratanyag feldolgozása és értékelése is. A parlament tavasszal – a fideszes Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezésére – döntött a Malév-bizottság létrehozásáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!