Jelentős mérföldkőhöz érkezett az Embraer E-Jet típuscsaládja. Kevesebb, mint tíz évvel a forgalomba állítást követően múlt hét pénteken átadásra került az ezredik repülőgép, egy E-175-ös, az amerikai Republic Airways számára. A tervek szerint öt év múlva pedig már megjelenik az első új generációs E-Jet E2 is.

Kapcsolódó cikk, előzmény Indul az Embraer E-Jet második generációja

Az Embraer sugárhajtású regionális utasszállító repülőgépcsaládja, az E-Jet 2004-ben állt forgalomba. Indító légitársasága a LOT Polish Airlines volt, amelynek flottájában azóta is jelen vannak az ERJ-170, ERJ-175 és a hosszabb törzsű ERJ-195 típusváltozatok.

Az elmúlt kilenc év folyamán a feltörekvő brazil repülőgépgyártás egyik legfontosabb termékévé vált az E-Jet. A világ 45 országának 65 légitársasága üzemelteti valamelyik E-Jet szériát a négy közül.

Az E-Jetnek köszönhetően az Embraer mára a 70-130 üléses regionális utasszállító gépek piacvezető gyártójává nőtte ki magát. Piaci részesedése 50%-os. Az idei év első hónapja óta már több mint 330 darabos véglegesített megrendelés futott be E-Jet típusokra, beleértve a legújabb generációs E-Jet E2 családot is.

A gyáriak júniusban, a párizsi légi szalon nyitónapján jelentették be, hogy folytatva meglévő típusaik sikerét és egyben eleget téve az üzemeltetők és leendő új megrendelők elvárásainak útjára indítják a költséghatékonyság jegyében újratervezett, többek között új Pratt&Whitney hajtóművel és fly-by-wire vezérléssel felvértezett második generációs E-Jet programját. A típusváltozatokat illetően az E190-E2 forgalomba állítása 2018-ban, az E195-E2 2019-ben és végül a legrövidebb törzsű E175-E2 2020-ban kerül sorra, amiből azonnal feltűnik, hogy a jelenlegi kínálat E170-es szériája nem lesz része az E2 választéknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az American Eagle színeit viselő ezredik E-Jet. (Fotó: Embraer)


Az ezredik E-Jet átadása meghatározó mérföldkő a gyár történetében, amelyet igyekeztek is méltó módon megünnepelni. Az N407YX lajstromú ERJ-175-ös gépet az Embraer Sao José dos Campos-i központjában, egy hangárceremónia keretében adták át üzemeltetőjének, a Republic Airways-nek, amely az American Eagle számára teljesít belföldi járatokat. A légitársaság egyébként összesen 47 darabot rendelt a típusból, sőt további 47 gépre opciós lekötést is formált, így a listaárakat alapul véve mintegy 4 milliárd dolláros üzletet kötött az Embraerrel.

A legelső gép (N401YX) átadására július 15-én került sor. Az Embraer szemszögéből nézve ezredik E-Jet a Republic Airways flottájának hetedik vadonatúj E-175-öse. Az egyenként 76 ülésesre konfigurált gépek első osztályú kabin-résszel is rendelkeznek, ahol 12-en foglalhatnak helyet. 20-an a középső szekció prémium turista-, és 44-en a hagyományos turista osztályon utazhatnak. A fedélzet tehát három komfortzónát kínál.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!