Az Iberia és a Delta lettek a világ legpontosabb üzemeltetők, a Delta mint légitársaság, az Iberia pedig mint hálózatüzemeltető volt a legpontosabb a FlightStat szerint.

A Flightglobal szaklap adatbázisai és információi alapján összeállított Flightstat lista kilencedik alakommal gyűjti össze, hogy az előző évben melyik légitársaságok voltak a legpontosabbak.

Trónfosztás történt a hálózatot üzemeltetők között, mivel tavaly a Flightstat a KLM-et hozta ki a legpontosabb társaságnak, nyomában az Iberiával, a JAL-lal és a Qatar Airways-zel. Idén viszont a KLM a döntőbe sem került be, az Iberia pedig 88,9 százalékos eredménnyel magabiztosan utasította maga mögé a JAL-t, amely járatainak 86 százaléka volt pontos, a harmadik helyen pedig Japán másik nagy légitársasága, az ANA végzett 84,5 százalékos eredménnyel.

Fotó: Delta Air Lines

A toplistába fért még a Delta (84%), a Qatar Airways (83,6%), nagy meglepetésre az Alitalia 82,6 százalékkal, a Qantas (82,4), a SAS (81,7%), a United (81,6%), illetve a TAM (81,4%).

Ha viszont a légitársaságokat nézzük (alvállalkozók és leányvállalatok nélkül), akkor a Delta volt a legpontosabb a JAL, az ANA és a Qatar Airways előtt. A további sorrend: SAS, United, TAM, American Airlines, Alitalia(!), Qantas.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Észak-Amerikában a hálózatüzemeltetők között a Delta után az Alaska Airlines és a United  voltak a dobogósok (a légitársaságok között is ez a sorrend), Európában az Iberia 89,5 százalékos pontosságát alig tudták megközelíteni, a második helyett Aegean Airlines 83,7 százalékot ért el, a dobogó harmadik fokára az Austrian állhatott fel. A hálózatok között az Iberia, az Austrian és az Alitalia volt a nyerő.

Ázsia-Óceániában a JAL, a Singapore Airlines és az ANA végeztek a dobogón, a hálózatok között csak a második és harmadik hely gazdája cserél helyet. Dél-Amerikában a Copa Airlines, az Azul és a GOL vezeti a listát a légitársaságok és a hálózatüzemeltetők között is.

A fapadosok között a top 3-ban egyetlen, “hagyományos” diszkont sincs, az első helyezett az Iberia regionális diszkontja,  az Iberia Express végzett 91,7 százalékos pontossággal, a második a fapados üzemre átállt airBaltic cégzett 87,4 százalékkal, a harmadik pedig az Azul lett 84,4 százalékkal. A legjobbak közt a Jet2 a hatodik, a Germanwings/Eurowings a hetedik, a Vueling a nyolcadik, a Ryanair a kilencedik helyen végzett.