A WestJet Encore légitársaság lett az ötszázadik Bombardier Q400 üzemeltetője. A kanadai repülőgépgyár június 25-én Torontóban adta át a turbolégcsavaros gépet, amely a WestJet eddig összesen megrendelt 36 darab Q400-asa közül már a huszonkettedik a sorban.

Az ötszázadik Q400-as ünnepélyes átadása, 2015. június 25-én. (Fotó: WestJet) | © AIRportal.hu

Az ötszázadik Q400-as ünnepélyes átadása, 2015. június 25-én. (Fotó: WestJet)

A WestJet 2013 óta Q400 üzemeltető. (Fotó: Bombardier Aerospace) | © AIRportal.hu

A WestJet 2013 óta Q400 üzemeltető.
(Fotó: Bombardier Aerospace)

A Bombardier Q400-as, mint a kanadai repülőgépgyár Q-szériájának legújabb fejlesztése 2000-ben állt forgalomba, a Scandinavian Airlines akkori regionális leányvállalatánál, a SAS Commuternél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A regionális útvonalak teljesítésére alkalmas turbolégcsavaros típus és annak időközben korszerűsített Q400NextGen változata összesen 546 megrendelést szerzett eddig a légitársaságoktól. Ami így, ebben a formában jól csengő adat, de a gyártási hátralékot nézve viszont más az összkép, az ugyanis mindössze 52 gépen áll. A konkurens ATR-nek csak a múlt heti párizsi légi szalonon 46 gépre sikerült fix vevőt találnia, ami némi aggodalomra adhat okot a kanadai gyár számára.

A 70-78, illetőleg a NextGen szériában már legfeljebb 86 utas szállítására alkalmas Q400-ast a világ csaknem 40 országának több, mint 60 légitársasága üzemelteti. A forgalomban lévő gépek ez eddig 6 millió óránál is többet töltöttek a levegőben, miközben mintegy 370 millió utast szállítottak az úti céljukra. A sűrűn székezhető, 86 üléses verziót 2014 augusztusában a thaiföldi Nok Air indította, amely összesen 6 darab ilyen Q400NextGen-t rendelt.

A kanadai WestJet regionális leányvállalataként működő WestJet Encore 2013 júniusában napi tíz járat indításával kezdte meg működését, amelyben akkor még csak két Q400-as volt segítségükre. Ezzel szemben napjainkban már 21 Q400-assal 114 járatot üzemeltetnek egy nap. A sikereik elérésben – világított rá a légitársaság elnöke, Ferio Pugliese – alapvető szerepet játszik a típus nagyszerű teljesítménye, gyors, gazdaságos és csendes üzeme.

Bombardier Q400NextGen gyári fotón. (Forrás: Bombardier Aerospace) | © AIRportal.hu

Bombardier Q400NextGen gyári fotón.
(Forrás: Bombardier Aerospace)

A Bombardier Q400-as 30%-kal üzemanyag takarékosabb, mint a hasonló kapacitású sugárhajtású típusok, miközben utazósebessége akár 160 km/h-val is nagyobb tud lenni a hagyományos turbolégcsavarosokhoz képest. Új generációs, Pratt&Whitney PW150A hajtotta légcsavarjai pedig alacsonyabb fordulatszámon tudják biztosítani az elvárt teljesítményt, amely a környezeti zajterhelésben jelent előnyt az egyre szigorodó repülőtéri zajkvóták tekintetében.

A típus futóművét úgy tervezte a Bombardier, hogy kevésbé előkészített futópályákról való fel-, és leszállás se jelentsen gondot, valamint magashegyvidéki és forró égövi repülőtereken való üzemre is rendelkezik jogosítással a lehető legszélesebb körű típusalkalmasság érdekében. A típusmegnevezés Q betűje a “quiet”, vagyis csendes, nyugodt működésnek a jelzője, amelyet az eredetileg Dash 8-ként futó szériáján 1997-ben hirdetett meg a Bombardier. Ez az előbb említett jellemzőn túlmenően arra az ANVS, aktív zaj-, és rezgéscsökkentő rendszerre is erősen utal, amely a utaskabin komfortérzetén igyekszik javítani.

A Q400-asnak magyar vonatkozása is van, mivel az egykori nemzeti légitársaság, a Malév flottájában is üzemelt a típus. Összesen négy darab teljesített szolgálatot 2008 novemberétől egészen a 2012 februárjában bekövetkezett csődig.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!