A világhírű Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal bejelentette, hogy az ukrán válság miatt a Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatos folyamatokon kívül megszakít minden kapcsolatot az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal.

A hónapok óta tartó ukrán válság miatt a Nyugat számos szankciót léptetett életbe Oroszországgal szemben, többek között megszakították az együttműködést az űrkutatás terén is.

“Mivel Oroszország folyamatosan megsértette Ukrajna szuverenitását és területi integritását a NASA felfüggeszti a legtöbb folyamatban lévő megbízást Oroszországgal” – közölte a közelmúltban a hivatal.

Az ISS az Atlantis fedélzetéről (Forrás: NASA) | © AIRportal.hu

Az ISS az Atlantis fedélzetéről (Forrás: NASA)


De akadnak projektek, melyek megúszták a szigort: a megvonás alól egyetlen űrprogram kivétel, az pedig a Nemzetközi Űrállomáson végzett kutatómunka, ahol az amerikai és orosz űrhajósok továbbra is együtt végzik feladataikat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Annak, hogy az ISS programból nem zárják ki Oroszországot, fő oka az, hogy jelenleg megfelelő hordozóeszköz hiányában az amerikaiak csak az oroszok segítségével tudnak feljutni az űrállomásra.

2011 óta, amikor a NASA az űrrepülőgép-program leállítása miatt megfelelő hordozóeszköz maradt, az Amerikai Egyesült Államok indításonként 70 millió dollárt fizet az oroszoknak, hogy Bajkonurból egy Szojuz rakéta segítségével váltószemélyzetet és/vagy utánpótlást szállítsanak az űrállomásra.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!