Ázsiába utazni mindig nagy élmény: új kultúra, érdekes emberek, egy teljesen más életforma. Csakhogy mint minden helynek, az itteni országoknak is megvan az árnyoldala, például a turisták átverése, lehúzása.

Taxi

Sajnos általános tapasztalat a világon, hogy a taxisok sokszor megpróbálják lehúzni a turistákat (tisztelet a kivételnek), sőt a legtöbb helyen a lehúzás szempontjából legveszélyesebb helyek a repterek, ahol információkkal, esetleg helyi pénzzel sem rendelkező, fáradt, jetlages utasokat próbálják megrövidíteni.

A legtöbb országban igyekeznek tenni az ellen, hogy a sofőrök átverjék a külföldieket, de Ázsiában kifejezetten rossz a helyzet. Két egyszerű dolgot azonban megtehetünk, ha szeretnénk megúszni, hogy csalás áldozatává váljunk.

Forrás: Unsplash

Mindenképpen előzetesen érdemes tájékozódni a helyi viszonyokról, ha van a repülőterek hivatalos transzferszolgáltatóját érdemes használni, elkerülve a taxishiénákat. Akár előre leszervezett transzfereket is igénybe vehetünk sok helyen, vagy a szálloda/szálláshely – amennyiben az megbízható – segítségét is kérhetjük.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha taxiba szállunk, egyezzünk meg beszállás előtt a sofőrrel: ajánljuk neki, hogy elvihet, amennyiben használja a taxiórát, vagy ajánljuk fel az összeget, amelyet az útra szánunk. Érdemes ehhez a helyieket megkérdezni, hogy egy-egy távolság nagyjából mennyibe kerül.

Azt is ellenőrizzük, hogy melyik a legrövidebb út a kiválasztott helyre, mivel az ázsiai sofőrök (is) szeretnek hosszú városnézést tartani a turistáknak – némi extra pénz fejében, vagy legalábbis beugrani közben egy-egy barát boltjába, hátha az utas éppen Buddha-szobrot szeretne venni.

Kalandvágyók használhatják az olcsóbb iránytaxikat is, amelyek sok országban/városban egyet jelentenek a helyi tömegközlekedéssel.

Pénzváltók

Nem csak Ázsiában jellemző, hogy a pénzváltók a lehető legjobban szeretnének kijönni egy-egy tranzakcióból. A legtöbb, amit tehetünk, ha el akarjuk kerülni az átverést, hogy igyekszünk hivatalos helyen váltatni. Érdemes az interneten utánaolvasni mások tapasztalatainak is, hiszen sokat segíthet megtalálni a legjobb helyet.

Ebből a szempontból a repülőterek hivatalos pénzváltóhelyei némileg megbízhatóbbak, bár nem biztos, hogy a legolcsóbb pénzváltó helyeknek számítanak.

Az interneten annak is nézzünk utána, mennyit ér aktuális árfolyamon az adott valuta, így könnyen kiszámolhatjuk a pénzváltónál, mennyire térnek el ettől.

Kéregetők

Forrás: Unsplash

Nagyon szomorú látvány, amikor egy anya a gyermekével az utcán ül, piszkos ruhákban, egy foszlott törölközőn.

Sajnos ez a történet nem mindig igaz: gyakori, hogy az édesanyák direkt koszolják össze a gyermekek arcát, hogy még több szánalmat ébresszenek a turistákban. Hasonló a helyzet, amikor betegnek vallják a gyermeküket.

Ha valóban segíteni akarunk, vásároljunk élelmiszert és vizet a rászorulóknak.

Az egyedül kószáló, kéregető gyerekek ugyanolyan csapdát jelentenek a turistákra nézve: sajnos hiába adunk nekik pénzt, az nagy valószínűséggel nem marad az ő zsebükben, hanem gyakran az őket kihasználó bűnbandákéba kerül és adományunkkal tulajdonképpen ezen szervezetek működését támogatjuk – gondoljunk csak a Gettó milliomos című filmre.

Átkelés a határon

Amennyiben nem repülővel utazunk az ázsiai országok között (ebből a szempontból Thaiföld és a környező országok határállomásai hírhedtnek számítanak), akkor valamilyen szárazföldi határátkelőn kell ki-bejutnunk. Míg a repülőtéren mindig hivatalos keretek között ellenőrzik az útlevelet és a vízumot, például a közúti átkelőkön könnyen csapdába csalják a mit sem sejtő utazót.

Például a buszsofőr, aki a határ előtt egy nem hivatalos személyhez viszi a turistát, itt pedig egy hamis vízumért kérik el a pénzt – ezután hiába mutatjuk a papírt a határon, újra fizetünk kell, vagy a hivatalosnak tűnő ügyintéző tulajdonképpen egy ügynök, aki helyettünk intézi a belépést komoly felárért. Még rosszabb esetben az utazó órákat, vagy akár fél napot is várakozhat az ügyintézésre.

Mindenképpen ellenőrizzük le, hogy az adott határon milyen papírokra van szükség, és amennyiben mások is tapasztaltak már problémát, legyünk nagyon figyelmesek.

Aranyszabály, hogy az útlevelünket, papírjainkat sose adjuk ki a kezünkből, vagy veszítsük szem elől, ne hagyjuk, hogy ügyintézés céljából elvegyék ezek a nem hivatalos ügyintézők.

Motorbérlés

Ázsia minden országára jellemző, hogy az alapvető közlekedési eszköz a motor vagy robogó. Nehéz bejárni egy thaiföldi szigetet enélkül, ezért a turisták nagy része bérel magának. Csakhogy gyakori az olyan hely, ahol átverik a külföldieket.

Az egyik csapda az, hogy a tulajdonos egy kulcsot magánál tart a motorhoz, majd éjszaka azzal meglovasítja a saját motorját. Turistaként mást nem igazán lehet tenni, mint jelenteni az esetet a tulajdonosnak, aki természetesen el fogja kérni a motor árát.

Forrás: Unsplash

A másik gyakori eset, amikor bármilyen baleset történik – a legkisebb karcolás esetén is önkényesen határozzák meg a javítási költséget, amire szintén nehéz lehet máshogy reagálni, mint fizetni.

A legjobb megoldás tehát, ha a hotel recepcióján kérünk tanácsot, honnan béreljük a motort. Mindig hivatalos helyen béreljünk és kössünk megfelelő biztosítást. Tartsuk észben, hogy a bukósisak használata pedig kötelező, a rendőrök direkt utaznak a turistákra (illetve a pénzükre).

Bár sajnos sok negatív tapasztalattal találkozik az ember, pláne, ha olyan helyet választ úti célnak, ahol sok a turista, mégis: Ázsiában utazni az egyik legizgalmasabb tapasztalat. Kis odafigyeléssel és előzetes tájékozódással könnyen megúszhatjuk a kellemetlen meglepetéseket, és felejthetetlen élményben lesz részünk.

Neked volt már negatív tapasztalatod utazás közben? Oszd meg velünk, hogy mások felkészülhessenek rá!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!