Józan ésszel kiszámítható, hogy egy repülőgép fedélzetén hol vannak azok a helyek, ahol a baktériumok leginkább tanyáznak: a WC-kagylón vagy a mosdó vízcsapján. Rossz hír azonban, hogy van olyan felület, ahol ennél sokkal több található, ráadásul te is azon étkezel.

Fotó: AIRportal.hu

Baktériumok mindenhol vannak: a lakásunkban, a pénzünkön, a telefonunkon, a közlekedési eszközökön pedig pláne.

Nem kivételek a repülőterek és a repülőgépek sem, utóbbiak ráadásul különböző országok vagy akár kontinensek között közlekednek, és naponta több száz utast szállítanak – többszörösen kellemes környezetet biztosítva a baktériumoknak.

A travelmath.com által közzétett infógrafika szerint a repülőgépek mosdójában a WC-kagyló, az öblítőgomb és a mosdókagyló vízcsapja a legideálisabb hely ahhoz, hogy összeszedjünk néhány baktériumot. Van azonban, ami ezeknél nagyjából tízszer rosszabb hely, mégpedig az ülések lehajtható asztalkája.

A kutatók vizsgálatai alapján a WC öblítőgombján négyzetcentiméterenként 265 baktériumtelep található, de az ellőttünk lévő asztalkán, ahol eszünk vagy épp arccal leborulva alszunk, 2155.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezekhez a számokhoz képest a biztonsági övet sokkal bátrabban becsatolhatjuk, és a személyzet hívógombját is nyomkodhatjuk, mert ezek is csak hasonló mértékben nyújtanak otthont a baktériumoknak, mint a WC. A problémás helyeket jól szemlélteti a cntraveler.com grafikája:

Itt található a legtöbb baktérium: minél sötétebb a szín, annál nagyobb számban fordulnak elő (Forrás: CNTravel.com)

Az értékek talán nem annyira meglepők, ha számításba vesszük, hogy mennyi a repülőgépek fordulóideje. A legtöbb esetben nincs idő az egész fedélzetet fertőtleníteni minden egyes út előtt, ezért a lehajtható asztalok tisztítása általában csak a nap végén történik meg.

A repülőtereken sem sokkal jobb a helyzet, bár a lehajtható asztalkákat semmi sem múlja felül. A WC-k zárjain szinte alig találtak baktériumokat, ehhez képest az ivókutak csapján átlagosan négyzetcentiméterenként 1240 baktériumtelep található.

A repülőutak során fokozottan érdemes figyelni a kézhigéniára, érdemes kézfertőtlenítő folyadékot és/vagy antibakteriális törlőkendőt magunknál tartani és használni is ezeket.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!