A horvát légitársaság szinte Jugoszlávia felbomlása óta nehéz anyagai körülmények között próbál túlélni, és mivel ezt semmilyen törvény nem tiltja, folyamatos állami segélyeket kap a kormánytól, így tudja folytatni az üzemelést. A folyamatos állami dotáció az ország EU csatlakozásával megszűnik, hiszen azt az unió jogszabályai kifejezetten tiltják, így Croatia Airlines fizetésképtelenné válhat.

A nagyrészt állami kézben lévő légitársaság a CH Aviaton értesülései szerint elsősorban az olcsó európai fapados társaságok térnyerésének tulajdonítja a cég gyenge teljesítményét. Csak a 2013-as esztendőben körülbelül 1 milliárd Kuna (kb. 39 milliárd Ft) segélyt kell a rendkívül veszteséges fuvarozó számlájára átutalni, hogy az továbbra is üzemképes maradjon.

A Croatia Airlines vezetősége már elkezdte kidolgozni a cég átszervezéséről szóló terveket. Az ezzel járó költségek 50%-át a légitársaságnak kell fedeznie, ha nem talál semmilyen befektetőt. Ebben az eseteben valószínű, hogy 1100 dolgozójából 200-tól kénytelen lesz megválni a közeljövőben.

Egyes értesülések szerint a horvát kormány már tárgyalásokat kezdeményezett több lehetséges stratégiai partnerrel. Ezek között megtalálható az Etihad Airways is. Ellentmondásra adhatnak okot a korábbi hírek, miszerint az arab légitársaság nemrégen kötött együttműködési szerződést a szomszédos szerb JAT légitársasággal, sőt elképzelhető, hogy a légitársaság részvényeinek 49%-át is megszerzi majd. Így kérdésessé válhat, hogy az Etihad akar-e még tovább terjeszkedni a térségben.

A Star Alliance tag Croatia Airlines jelenleg 3 darab Airbus A320-as, 4 darab A319-es, valamint 6 darab Dash8-Q400-as repülőgépet üzemeltet, járathálózata elsősorban a skandináv, és Kelet-európai desztinációkra koncentrálódik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!