Majdnem nekiütközött a Cityline Hungary An-26-osa az őt vontató járműnek szombat délután, a Liszt Ferenc repülőtéren – értesült az AIRportal.hu.

A Cityline Hungary cargo légitársaság HA-TCN lajstromjelű Antonov An-26 típusú teherszállító repülőgépét az 1-es terminálnál található 4-es számú állóhelyről a műszaki előtérre vontatták 2012. január 21-én, szombaton délután.

A vontatmány az 1-es terminál előtti kisgépes előtér (GAT) előtt, a G jelű gurulóúton haladt, ahol szemtanuk beszámolói szerint egy előtérügyeletes (marshaller) autó úgy állt meg, hogy a vontatmány gurulási útvonalába belelógott. Emiatt a vontató jármű vezetője megállásra kényszerült, azonban az An-26-os repülőgép nem állt meg rögtön, hanem balra kitérve még gurult pár métert, mielőtt a a repülőgépben tartózkodó személyzet lefékezte a repülőgépet.

“A repülőgép-vontatórúd-vontató hármas csinált egy Z alakot” – mondták el az AIRportal.hu kérdésére az eset szemtanúi. Szerencsére a repülőgépben és a vontatóban sem esett kár, csak a vontatórúd sérülhetett meg a beszámolók szerint. Mintegy negyed óráig blokkolta a vontatmány a G jelű gurulóút forgalmát, mire sikerült lekapcsolni a repülőgépről az eldeformálódott vontatóvillát. A repülőgépet végül egy másik vontató egy újabb vontatórúd segítségével már rendben lehúzta a műszaki előtérre.

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben “rájár a rúd” a gépek földi mozgatására Ferihegyen. 2011. novemberében a Malév kivont Boeing 767-200-as repülőgépének vontatása sült el balul. Annál az esetnél a vonórúd csapszege tört el egy kanyar közben, a repülőgép “elszabadult” és a hajtóművével nekiütközött az őt vontató járműnek. Annál az esetnél – az előírások ellenére – nem tartózkodott személyzet a pilótafülkében, de ha tartózkodott volna akkor sem tudta volna működtetni a lekonzervált repülőgép fékrendszerét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotók: Mészáros Balázs (Bal) / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!