Madarakkal ütközött az Ural Airlines Airbus A321-ese a moszkvai Zsukovszkij repülőtérről végrehajtott felszállás közben, a repülőgép mindkét hajtóműve leállt az első hírek szerint. A személyzet egy mezőgazdasági területen hajtott végre kényszerleszállást, mindenki túlélte a földet érést.

Az Ural Airlines U6 178-as járata Moszkva–Zsukovszkij repülőtérről indult Szimferopolba csütörtökön hajnalban. A járatot a légitársaság VQ-BOZ lajstromjelű Airbus A321-211 típusú repülőgépe teljesítette, fedélzetén 234 utas és személyzet tartózkodott.

Az első hírek szerint az A321-es közvetlenül a felszállást követően, a kezdeti emelkedési szakaszban madárrajjal ütközött, és mindkét CFM56 típusú hajtóműve madarakat szívott be, amelynek következtében azok működésképtelenné váltak.

A személyzet ezt követően a repülőtér közelében egy mezőgazdasági területen hajtott végre kényszerleszállást.

Az aviation-safety.net eseményről közzétett adatlapja szerint az A321-es a felszállást követően 750 láb (kb. 230 méter) magasságig tudott emelkedni. A legfrissebb információk szerint a repülőgép egyik hajtóműve teljesen leállt, a másik hajtómű szakaszosan felpörgött és lelassult a rövid repülés alatt, de megfelelő teljesítményt az sem adott le.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az A321-es megfelelő tolóerő hiányában süllyedni kezdett és 2-3 tengeri mérföldre (kb. 4-5 kilométerre) a futópályától, behúzott futóművekkel ért földet egy kukoricatáblában.

Az A321-es egyik hajtóműve a földet érést közben leszakadt, de mindenkinek sikerült elhagynia a fedélzetet, a balesetben senki sem hunyt el.

A legfrissebb információk szerint a fedélzeten 226 utas és 7 fő személyzet tartózkodott, a vészkiürítés során tíz ember sérült meg, köztük három gyermek. 

Az MTI legfrissebb információi 23 sérültről szólnak, akiket kórházba szállítottak A sérültek között öt gyermek van.

https://web.facebook.com/bazzzon/videos/711407215939397/