A Serve Air Cargo Boeing 737-300-asa egykor HA-LEG lajstromjellel és Szent István névvel a Malév flottájában repült. 

A 9S-AKK lajstromjelű repülőgép május 5-én éjszaka a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa repülőterén a leszálláskor kicsúszott a futópályáról.

A közel 33 éves repülőgép a közösségi médiában megjelent felvételek és a német JACDEC repülésbiztonsággal foglalkozó szervezet posztja szerint olyan súlyos károkat szenvedett, hogy valószínűleg nem éri meg megjavítani.

A balesetben érintett repülőgép 1991-ben hajtotta végre első felszállását és 2004-ig HA-LEG lajstromjellel a Malév flottájában repült – hívta fel figyelmünket lapunk egy olvasója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról a légitársaság csődjének 12. évfordulóján, a flotta sorsáról szóló cikkünkben megírtuk, a repülőgépet 1991-ben II. János Pál pápa első magyarországi látogatása alkalmával Szent István nevére keresztelték.

A repülőgépet 2004-ben a Malév visszaadta a lízingbe adónak, majd 2005-től 2008-ig az amerikai Kitty Hawk Aircargo flottájában repült áruszállítóvá alakítva.

A 737-es ezt követően Kínában repült, 2016-ig a Donghai Airlines, utána a YTO Cargo cégnél, 2020-ban pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságba került, 9S-AKK lajstromjellel a Serve Air Cargo flottájába.