Több mint húszezer hibát vétettek a kivitelezők az új berlini nemzetközi repülőtéren, amelynek átadását már négyszer el kellett halasztani a sorozatos problémák miatt.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap beszámolója szerint a több hónapig tartó ellenőrzés során a csempézési hibáktól a 60 kilométer hosszúságú hűtővezeték-rendszer szigetelésének elmulasztásáig valamennyi problémát összegyűjtötték, majd a súlyosság alapján rangsort állítottak össze.

A hibakatalógus “biztosítja a beruházás teljes átláthatóságát” – mondta a lapnak Rainer Bomba, a közlekedési és építésügyi minisztérium államtitkára. A munkálatokat ezentúl a lista alapján folytatják a 280 ezer négyzetméteres terminálon és a kapcsolódó létesítményeken. “Nem csupán dokumentáljuk az kudarcot, hanem egymás után kijavítjuk a hibákat” – mondta az államtitkár.

A Willy Brandt nemzetközi repülőtér a volt NDK területén végzett eddigi legnagyobb szabású beruházás. A csaknem 2000 labdarúgó pálya nagyságú területet elfoglaló repülőtér az észak-európai térség legnagyobb légiközlekedési csomópontja lesz.

A kivitelezést 2006-ban kezdődött, a forgalom megindítását pedig eredetileg 2011-re ütemezték. A sorozatos tervezési és kivitelezési problémák miatt a költségek csaknem megduplázódtak az első költségvetésben szereplő 2,4 milliárd euróhoz képest. Az átadást legutóbb 2013 őszére tervezték, jelenleg pedig nincs kijelölt dátum a közlekedés megindítására. Szakértők szerint legkorábban 2014 közepén indulhat el a forgalom az új berlini repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!