Szakszervezeti kezdeményezésre és egy demokrata szenátor támogatásával az Egyesült Államok Szenátusa törvényt hozhat a repülőgépek fedélzetére befújt levegő minőségéről.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség egy a közelmúltban a levegő minősége miatt kényszerleszállást végrehajtó jetBlue járat miatt kezdett foglalkozni az üggyel. Az amerikai diszkont légicég 944-es, Long Beach-Fort Lauderdale járata Oklahomában szállt le, mert több utas is légzési panaszokat jelentett.

Gregory Martin, a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szóvivője a hírügynökségnek azt mondta, 2015-ben összesen 9 millió járatból 98 olyan esetet regisztráltak, amely a befújt levegő minőségéhez köthető incidens volt. Az Egyesült Amerikai Pilóták (APA) szakszervezet viszont közel 20 ezer esetről tud az elmúlt évtizedből, számításaik szerint naponta 2,6 eset fordul elő, de a legtöbbször ezeket nem jelentik.

A probléma forrása, hogy a Dreamlinereket leszámítva (melyek más módszerrel juttatnak be levegőt az utastérbe) a repülőgépek a hajtóművekből szívják be a levegőt, amelyet aztán megfelelő hőmérsékletűre hűtenek. Ezzel azonban egy rizikófaktor is van, ha a hajtómű valamelyik tömítése elégtelen, akkor a felhasznált kenőanyagok és üzemanyag gázai könnyen bejuthatnak a kabinba és ott légzési nehézségeket okozhatnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ügyre felfigyelt egy szakszervezet is, és Richard Blumenthal, Connecticut állam demokrata szenátora ennek nyomán törvényjavaslatot terjesztett a Szenátus elé. Ennek lényege, hogy az FAA-nek elő kell írnia az esetről való jelentést, majd tréninget kell tartania a hajózó személyzetnek, hogy felismerjék ezeket az eseteket, a légitársaságokat pedig arra kötelezné, hogy szén-monoxid jelzőket szereljenek a gépek fedélzetére. A javaslatot törvény-módosításként terjesztették a Szenátus elé.

Két évvel ezelőtt az ENSZ légügyi szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) már kibocsátott egy irányelvet, amely a befújt levegő miatti helyzeteket kezeli. Ebben azt írják, hogy az olaj gőze nem mindig olaj szagú, leginkább használt zokni, büdös láb, vagy dohosság szagára emlékeztet.