Minden orosz nagyvárosban üzembe helyezték az anti-drón radarpajzsot, amivel keményen igyekeznek rászorítani a pilóta nélküli eszközök használóit a szabálykövető repülésre.

A radar pajzsot alacsony magasságban repülő, kisméretű célok felderítésére dolgozták ki, így nagyon nehéz azt kijátszani.

A feladat első sorban az olyan kiemelten fontos zónák védelme – a szabálytalanul használt drónoktól – mint a moszkvai Vörös Tér, de a rendszer a teljes városok területét belátja – állítják az üzemeltető Orosz Légierő részéről.

A következő lépésben olyan hálózat kiépítése a cél, amely üzemszerű működése során teljesen automatizáltan ellenőrzi a kérdéses területek feletti légteret. Ilyen rendszer az első számú prioritást élvező moszkvai zónában már van – írja a Russian Aviation.

Azt nem tudni, hogy a tiltott területeken detektált drónokkal pontosan mit is kezdenek majd, mivel ilyen az eszközöket akár több kilométerről is lehet vezérelni, a használót felderíteni pedig nagyon nehéz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Teljesen más a nyugati mentalitás

A világ másik részén, az USA-ban, de mostanában már Európában is egy teljesen más felfogás kezd kialakulni a drónokkal kapcsolatban, mint Oroszországban.

Illusztráció, DJI Spark drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Hasonló rendszerek telepítése helyett Amerikában a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) ún. no-drone zónákat jelöl ki, ezek egy része – például Washington DC – állandóan, míg mások csak időszakosan tiltott területek a repülésre.

Ezekről a közösségi média felületeken is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, ami az esetek nagy részében eredményes, nem sűrűn történnek nagyobb incidensek.

Az FAA ugyanakkor az eszközök gyártójával is szorosan együttműködik, ennek eredményeképpen például a kínai DJI műholdas helymeghatározással felszerelt multikopterei a no-drone zónákban nem is szállnak fel, a használó utasításai ellenére sem (sajnos ha valaki elég leleményes, ez a megoldás a legtöbb esetben kiiktatható – a szerk.)