A Oneworld légiszövetség a tagságának jelentősebb bővítésével kapcsolatos bejelentésre készül október 8-án, miközben széles körben ismert, hogy folynak a tárgyalások a Qatar Airways-szel a légitársaság esetleges csatlakozásárólírja cikkében a Flightglobal.

A Flightglobal-hoz eljutott dokumentumok szerint az eseményt New Yorkban tartják és jelen lesz Bruce Ashby, a Oneworld vezérigazgatója, Tom Horton, az American Airlines elnök-vezérigazgatója és Willie Walsh az International Airlines Group (IAG) vezérigazgatója is.

A Qatar Airwaysről már többször felmerült, hogy várhatóan csatlakozik a három nagy légiszövetség egyikéhez a közeljövőben.

A dohai bázisú légitársaság “bekebelezése” nagy ugrást jelentene a Oneworld légiszövetség számára. Ez lenne az első alkalom, hogy a három nagy légiszövetség egyikének sikerülne beléptetni a nagy arab légitársaságok egyikét. Ha ez megtörténik, az nyilvánvalóan komoly nyomást fog helyezni a SkyTeam-re és a Star Alliance-re, hogy partnerségre lépjenek akár az Emirates-szel, akár az Etihad-dal. A Royal Jordanian légitársaság már tagja a Oneworld-nek továbbá a SriLankan Airlines csatlakozása is várható 2013. második felében.

A Qatar Airways nem kívánta kommentálni a cég Oneworld csatlakozásáról szóló találgatásokat – áll a Flightglobal cikkében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Update 2012.09.30.
Akbar Al-Baker a Qatar Airways elnöke nyilatkozott, miszerint nem szándékoznak csatlakozni a oneworld légiszövetséghez, elhatárolódva ezzel az elmúlt napokban megjelent pletykát szerint. – olvasható a Reuters hírügynökség oldalán.
“Nem, nem fogunk csatlakozni. Ez mind csupán pletyka.” – nyilatkozta Al-Baker.

A Oneworld tagjai: Air Berlin, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN, Qantas, Royal Jordanian, S7 Airlines.

Az ügy pikantériája, hogy a Oneworld-höz az idén csatlakozott Air Berlinben az arab Etihad légitársaság vásárolt 2011. decemberben 29%-os tulajdonrészt. A Oneworld törzstag Qantas pedig ebben a hónapban jelentette be, hogy globális együttműködésre lép az Emirates-szel és jövő márciusban felmondja a British Airways-szel több, mint 17 éve létező együttműködését. Ezek alapján elképzelhető, hogy egy komolyabb átrendeződésnek leszünk tanúi az elkövetkezendő hónapokban a légiszövetségek piacán. A február 3-án csődbe ment Malév a Oneworld légiszövetség tagja volt.

A Qatar Airways esetleges Oneword csatlakozása vélhetően nem fogja érinteni a cég igen sikeres, budapesti járatát.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!