A párizsi légiszalon első napján mutatta be az Airbus az Air Asia low-cost légitársasági csoport első Airbus A330-900neo új generációs szélestörzsűjét.

A hosszútávú járatok teljesítésére is alkalmas gép meglepő módon nem az Air Asia Group ilyen útvonalakra specializálódott leányvállalatához, az Air Asia X-hez került, hanem thai leánycéghez.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az 1901-es gyártási számú gépet eredetileg az izlandi WOW Air-nek szánta az Airbus, azonban a cég csődje miatt új jelentkezőt kellett rá keresni, a hagyományosan európai gépeket üzemeltető fapados pedig partnernek bizonyult, hiszen így hamarabb kihasználhatja a típusváltozat előnyeit. A repülőgép – az ilyenkor megszokott gyakorlat szerint – eleinte, várhatóan június-júliusban rövidebb útvonalakat teljesít majd, hogy a elősegítsék a személyzetek átképzését a jelenleg használt A330ceo-król.

Ezt követően összesen 66 darab A330-900-as kerül a diszkont cégcsoporthoz, ezen belül 2020-tól már a 251 tonnára megnövelt felszállótömegű változaté.

Ezzel fokozatosan a megkezdődik az Air Asia Group cégeinél a klasszikus változatú, Rolls-Royce Trent 700-as hajtóművekkel felszerelt A330-300-asok cseréje a Trent 7000-esekkel szerelt modernizált változatra. A korábbi variáns teljes kivezetéséig azonban még hosszú idő van, mivel azok kapacitása is nehezen nélkülözhető a gyorsan növekedő kelet-ázsiai piacon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új változatot kétosztályos, 12 üzleti és 365 normál economy osztályú ülést kínáló konfigurációban állítja forgalomba a cég, soronkénti 3-3-3 elrendezéssel. A sűrűbb elrendezés ellenére viszonylag tágasnak ható, széles ülések kényelmesek a hosszabb utak alkalmával is, a köztük lévő tér pedig a támlák hátradöntését is lehetővé teszi, a mögöttünk ülő utas zavarása nélkül.

Az első A330-900neót a szárny aljára már felfestett, hamarosan a törzs hátsó részére is felkerülő HS-XJA lajstromjellel állítja forgalomba a Thai Air Asia, a gépet a vállalat elnöke, valamint az Airbus és Rolls-Royce képviselőinek jelenlétében mutatták be a párizsi légiszalon első napján.

Galéria az Air Asia első A330-900neo-jának bemutatásáról és fedélzetéről