A korábbiakhoz képest megnövelt maximális felszállótömeggel, új pilótafülkével, és részben megújult külsővel mutatta be felső kategóriás mini üzleti repülőgépe, a Honda Jet Elite friss változatát a japán cég. 

Az új, Elite S-nek elnevezett variáns júniustól érhető el az eredeti, 2018-ban bemutatott Elite 5,25 milliójához képest 5,4 millió dolláros alapártól – írta meg az Ainonline.

A százötvenezer dolláros különbségért cserébe a mini-jet legnagyobb felszállótömege (MTOW) kilencven kilóval több lett, ami plusz egy utas szállítását teszi lehetővé, vagy igény esetén egy pilóta és öt utas esetén 220 kilométerrel nő a hatótáv. A gyártó Honda Aircraft szerint ezek a lehetőségek kiterjedt elemzések és széleskörű földi, valamint légi tesztek eredményei, és eleget tettek az extra hatósági tanúsítási követelményeknek is.

A pilótafülkében minden változtatást a pilóták munkaterhelésének csökkentése jegyében hajtottak végre, megtartva az eddigi Garmin G3000 avionikát.

Az új funkciók közé bekerült a kereskedelmi utasszállítókon alapfelszereltségnek számító ACARS rendszer, ami állandó időközönként képes rögzíteni és továbbítani a repülőgép legfontosabb adatait egy földi központba, de a pilóták időjárási és reptéri információkat is kérhetnek rajta keresztül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Honda Jet Elite S prototípusa egyedi festésben (Forrás: Honda Aircraft)

Az Egyesült Államokban ezen felül a Data Comm rendszer használatával csökkenthető a klasszikus rádióforgalmazás a légiforgalmi irányítókkal, helyette a G3000 érintőképernyőin bizonyos esetekben – akár repülés közben, utazómagasságon is – írásos kommunikáció is lehetségessé vált.

Tovább növeli a biztonságot leszállás közben és után az új orrkerék-kormányzási technológia (ASAS), csökkentve a lefutásos balesetek kockázatát.

Az új Elite S kívülről is kitűnhet a többi közül, ha a megrendelő úgy kívánja: három új, gun metal, luxe gold, és deep sea blue fantázianevű színben érhető el ez típusváltozat. Bár egyelőre átalakító csomag nem érhető el a régebbi példányok fejlesztéséhez, funkcióik bővítéséhez, a gyártó közleménye szerint ha az ügyfelek részéről igény lesz rá, megteremtik ezt a lehetőséget.

Videó a Honda Jet Elite S virtuális bemutatójáról