Az indiai Bengaluruba állítja szolgálatba harmadik vadonatúj Boeing 747-8 Intercontinental típusú utasszállító repülőgépét a Lufthansa. A szeptember 13-tól induló járatok napi rendszerességgel fognak közlekedni a dél-ázsiai ország harmadik legnagyobb városába.

A Lufthansa június 1-jén, a világon elsőként állította menetrendszerű szolgálatba a Boeing 747-es típuscsalád utasszállító változatának legújabb generációját. A német légitársaság flottája jelenleg két B747-8 Intercontinental típusú gépet számlál, amelyek rendszeres járatokat teljesítenek Washington D.C., valamint Delhi központi repülőtereire.

A légitársaság legfrissebb, csütörtöki bejelentése értelmében szeptember 13-án indítják el a harmadik Intercontinentallal teljesített járatukat, amely az indiai Bengaluruba fog közlekedni. A Frankfurtból naponta induló járatokra már foglalhatók is jegyek.

A Lufthansa 747-8-asai összesen 362 utas szállítására alkalmasak, fedélzetükön három komfortfokozatot kínálva: 8 első-, 92 business-, és 262 turista osztályú üléssel. A vadonatúj ággyá is alakítható Lufthansa business ülések, amelyekről részletes bemutatót korábbi cikkünkben közültünk ebben a típusban kerültek bevezetésre.

A Bengaluruba tartó Boeing 747-8-as 745-es járatszámmal 12:15-kor száll fel és helyi idő szerint éjjel fél 1-kor landol az indiai nagyvárosban. Az óriásgép nem sok időt, mindössze két órát tölt a reptéren és 755 járatszámmal veszi útját vissza bázisrepülőterére, Frankfurtba, ahová reggel 08:25-kor érkezik a menetrend szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa harmadik Boeing 747-8I típusú repülőgépe, amely a D-ABYD lajstromot kapta már az átadás előtti rendszerellenőrző tesztköreit rója az everetti gyár repülőterén, illetőleg annak légterében, így a légitársaság pilótái rövidesen birtokukba vehetik és hazarepülhetik a német flotta legújabb Intercontinentalját.

A Lufthansa leendő harmadik B747-8I típusú repülőgépe leszállás közben Paine Field-en, egyelőre még a Boeing berepülő pilóták irányítása alatt – Fotó: Bernie Leighton (USA).

A Boeing 747-8 Intercontiental az 1970-ben szolgálatba állított 747-es típuscsalád legújabb generációs utasszállító változata. A Lufthansa több, mint 40 éve üzemelteti a 747-est, flottájában a korábbi típusváltozatok közül a mai napig jelen van az Airbus A380-as színrelépéséig legnagyobb utasgépként számon tartott 400-as szériájú 747-es.

A legújabb Boeing 747-8-as korszerű General Electric GEnx-2B hajtóművekkel van ellátva, amelyek nemcsak 15%-kal üzemanyag takarékosabbak, hanem jelentősen, mintegy 30%-kal halkabb járásúak is.

A Lufthansa összesen 20 darabot rendelt a típusból. A negyedik gépüket szintén, még az idei évben tervezik átvenni, amelyet Los Angelesbe irányuló járataikon állítanak majd szolgálatba.

Zárásul egy érdekesség, hogy a Lufthansa tekinthető a legtöbb négyhajtóműves szélestörzsű típust üzemeltető légitársaságnak. Flottájában a fent részletezett Boeing 747-8-ason túl az Airbus A340-300-as, az A340-600-as, a Boeing 747-400-as, valamint a jelenlegi legnagyobbként számon tartott A380-800-as is megtalálható.


Lufthansa Boeing 747-8I imázsfilm (Forrás: Lufthansa Global YouTube Channel)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!