Kezdetét vette az Antonov An-158-as első sorozatgyártott példányának berepülési programja. Az egyelőre festetlen repülőgépet a Cubana de Aviación fogja üzembe állítani.

Március 20-án vette kezdetét az első sorozatgyártott An-158 típusú regionális utasszállító repülőgép berepülési programja. Az Ilyushin Finance Corporation megrendelésére készült Antonovot a Cubana de Aviación fogja tartós bérletbe venni és elsősorban belföldi, valamint közép-amerikai útvonalakon üzemeltetni.

A gyáriak tájékoztatása szerint az első tesztrepülés 2 óra 20 perc időtartamú volt. A berepülési program során tízszer fogják levegőbe emelni az új típust. Ezt megelőzően a Cubana már tavaly ősszel megkezdte a személyzet felkészítését és 10 pilótát, illetőleg mérnököt küldött az Antonov kiképzési központjába.


Az An-158-as az elődmodell An-148-as hosszított törzsű és költséghatékonyabb változata. A két sugárhajtóműves típus maximum 99 utas szállítására alkalmas. Üzemanyag fogyasztása az Antonov ígérete szerint 9%-kal kevesebb, mint a 148-as szériáé.

Az An-158-as prototípusa 2010. április 28-án teljesítette első felszállását. A Cubana de Aviación-nak három gépre van biztos szerződése. Az új típust május elején tervezik forgalomba állítani. Az első járatok Havanna és Santiago de Cuba, valamint Havanna és Guantanamo között fognak közlekedni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!