Igazán akciódúsra sikerült a Red Bull Air Race vasárnapi, malajziai futama. Az izzasztó hőségben a veterán Nigel Lamb – az osztrák Hannes Archot is maga mögé utasítva – megszerezte karrierje első győzelmét. Besenyei Péter gépe egyre jobban megy, így az egész heti kiegyensúlyzott szereplést pontszerzéssel zárta.

A Red Bull Air Race első kelet-ázsiai eseményén, a malajziai Putrajaya trópusi éghajlata nagy kihívás elé állította a pilótákat. Második helyezése ellenére, Hannes Arch összetettben átvette a vezetést: az osztrák pilótának 30 pontja van a versenysorozatában. Bonhomme sikerszériája megszakadt: 25 ponttal ő a második, Lamb pedig 17 pontjával a harmadik helyen áll összetettben.

Gyönyörű táj adott otthont a maláj versenyhétvégének (Fotó: Predrag Vuckovic, RBAR) | © AIRportal.hu

Gyönyörű táj adott otthont a maláj versenyhétvégének (Fotó: Predrag Vuckovic, RBAR)


Nigel Lamb elképesztő bemutatót tartott a Putrajaya-tó fölött, bizonyítva, hogy pontos reflexei a trópusi környezetben sem hagyják cserben: a gyors, de alacsony repülési magasságot megkövetelő pályán 1:15.023-as idővel ért célba, a Final Fourban leggyorsabbként. Ketten is megszorongatták, Matt Hall 1:15.691-es sebességével lett harmadik, Arch pedig 1:15.597-es idejével a dobogó második fokára állhatott.

„Hét év küzdelem és megpróbáltatás… Soha nem gondoltam, hogy egyszer megtapasztalom ezt az érzést”– mondta el Nigel Lamb, aki eddig 43 Red Bull Air Race futamon vett részt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kanadai Pete McLeod-ot, aki a Super 8-as döntő legjobbja volt, az utolsó körben kizárták a versenyből, mert átlépte a maximálisan megengedett 370 km/órás sebességet.

Besenyei Péter idén először szerzett pontot (Fotó: Predrag Vuckovic, RBAR) | © AIRportal.hu

Besenyei Péter idén először szerzett pontot (Fotó: Predrag Vuckovic, RBAR)


Besenyei Péter, a Red Bull Air Race világbajnokság „keresztapja” a szezon harmadik eseménye után végre elégedetten nyilatkozhatott. „Nagyon érdekes futamon vagyunk túl, a versenyzők és a motorok a hőséggel és a nagy páratartalommal is komoly küzdelmet folytattak. Ismét elképesztően szoros befutó alakult ki. Örülök a hetedik helyemnek és a pontszerzésnek, egyre jobb a gépem, élvezet volt vele a versenyzés! Stabil, jó időket mentem egész héten, folyamatosan javuló tendenciát mutatva” – mondta el Besenyei, aki nem pihen, már a lengyelországi versenyre készül.

A Red Bull Air Race malajziai futamának végeredménye:
1.Nigel LAMB (Nagy-Britannia)
2.Hannes ARCH (Ausztria)
3.Matt HALL (Ausztrália)
4.Pete MCLEOD (Kanada)
5.Paul BONHOMME (Nagy-Britannia)
6.Martin SONKA (Csehország)
7.BESENYEI Péter (Magyarország)
8.Matthias DOLDERER (Németország)
9.Kirby CHAMBLISS (USA)
10.Joshihide MUROYA (Japán)
11.Nicolas IVANOFF (Franciaország)
12.Michael GOULIAN (USA)

A Red Bull Air Race világbajnokság jelenlegi állása: 1. Arch (30 pont), 2. Bonhomme (25), 3. Lamb (17), 4. McLeod (17), 5. Hall (14), 6. Sonka (8), 7, Muroya (7), 8. Ivanoff (5), 9. Dolderer (4), 10. Besenyei (2)

Forrás: RedBull.com

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!