Augusztus 20-i hatállyal betiltja az egyszer használható palackokban lévő víz árusítását a San Francisco-i repülőtér, helyette újrahasznosítható üvegben vagy alumíniumban lehet majd vizet vételezni a terminálokban.

A San Francisco Chronicle cikke szerint az intézkedés alól kizárólag az ízesített vizek kapnak felmentést, a természetes vizeket augusztus 20-tól tilos egyszer használatos műanyagpalackban értékesíteni. Ez a szabály az éttermeken, kávézókon kívül az automatákra is érvényes.

Vízhez automatákból is lehet majd jutni, így az utasoknak magukkal kell vinniük a saját palackjukat, ha pedig nincs ilyenjük, akkor a repülőtéren is vehetnek újratölthető, alumíniumból vagy üvegből készültet.

A terminálokban több mint száz víznyerő állomást állítottak fel.

A lépés összefügg a San Francisco által öt évvel ezelőtt elfogadott intézkedéssel, amellyel a város csökkenteni szeretné az egyszer használatos műanyagok, illetve a keletkező hulladék mennyiségét, de ettől függetlenül a repülőtér is elhatározta, hogy amennyire csak lehet, száműzi a plasztikot a terminálokból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Dug Yakel, a repülőtér szóvivője a lapnak azt mondta, tudomásuk szerint ők az első nagy amerikai repülőtér, ahol ezt meglépik, és reméli, hogy az intézkedés után a teákat, egyéb cukros üdítőket és ízesített vizeket is újrahasznosítható palackokban lehet majd megvásárolni. Jelezte, hogy az iparág már megkezdte az átállást, több termék is üveg vagy alumínium csomagolásban már rendelkezésre áll.
Korábban a repülőtér már kitiltotta az egyszer használatos ételcsomagolásokat.
Csak újrahasznosított, komposztálható anyagokból készült tányérokat, evőeszközöket, elviteles dobozokat adhatnak a reptéri vendéglátóhelyek az utasoknak, a fém és porcelán mellett.
Adatok szerint a repülőtéren évente mintegy 4 millió palack vizet értékesítenek. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy augusztus 20. után a reptér büntetni fogja-e a palackozott víz árusítását, de több kiszolgáló már elkezdte az átállást.