Szabad az út a Qatar Airways ausztráliai expanziója előtt, miután az ausztrál és a katari kormány kétoldalú megállapodásban rögzítette, jogot biztosítanak járatnyitásra és üzemeltetésre Doha és Sydney között. A katari légitársaság él is a lehetőséggel, máris bejelentette, a jövő év márciusától napi egy járattal kötik össze bázisukat és a sydneyi Kingsford Smith repülőteret.

A Qatar-flotta azon két típusa egymás mellett, a Boeing 777-300ER és az Airbus A320-as, amellyel jövő márciustól dohai átszállással Budapestről is el lehet jutni Sydney-be. (Fotó: Qatar Airways) | © AIRportal.hu

A Qatar-flotta azon két típusa egymás mellett, a Boeing 777-300ER és az Airbus A320-as, amellyel jövő márciustól dohai átszállással Budapestről is el lehet jutni Sydney-be.
(Fotó: Qatar Airways)

A kormányközi megállapodás szeptember 24-én történt aláírását követően hamar elterjedt a híre, hogy a Qatar Airways rövidesen járatnyitást jelenthet be, mivel Sydney mindeddig hiányzott a légitársaság útvonalhálózati térképéről. Az ausztrál lapok ettől kezdve tényként kezelték a járatindítást és tulajdonképpen már csak azon hezitáltak, vajon a flotta melyik nagytípusával érkezik majd a katari légitársaság.

A Qatar Airways végül ma ragadta meg az alkalmat, hogy meghirdesse, 2016. március 1-jétől naponta egyszer indítnak menetrendszerű járatokat Doha és Sydney között, az útvonalat a flotta Boeing 777-300ER (Extended Range) típusával kiszolgálva. A légitársaságnak ez lesz a harmadik úti célja a hatalmas országban, az ugyancsak napi rendszerességgel üzemeltetett Melbourne és Perth városaiba közlekedő járatok mellett.

Szövetségen kívül és belül is zajlik a verseny az utasokért

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sydney felvételével a Qatar Airways új offenzívát nyit az ausztráliai-óceániai térségben. Az ötcsillagos légitársaságnak ─ nem számítva a másik két járatával rendelkezésre álló ausztrál belföldi csatlakozásokat ─ eddig minössze szoros szövetségese, a hongkongi központú Cathay Pacific révén volt a várossal kapcsolata, amelyet egy kiterjedt code-share megállapodással kiviteleztek. Mindemellett az ugyancsak oneworld légiszövetségi tag Qantas piacát is erősen érinti, hogy ezentúl Doha még kedvezőbb ajánlatként merül fel az utazóközönség számára mint elosztóközpont Európa irányába, ugyanebben a megvilágításban a legnagyobb öböl-menti konkurens légitársaságról, a dubaji Emirates-ről nem is beszélve.

Sydney városának látképe madártávlatból. (Fotó: Qatar Airways) | © AIRportal.hu

Sydney városának látképe madártávlatból. (Fotó: Qatar Airways)

Új útvonal opció: Budapest – Doha – Sydney

A sydneyi nyitás a magyar utazóközönség számára is figyelemre méltó, mivel a légitársaság úgy alakította ki a menetrendet, hogy az a budapesti járattal is komolyan versenyképes csatlakozást kínál.

A Liszt Ferenc repülőtérről a dohai Hamadra 19:05-kor érkező budapesti járatról 20:10-es indulással lehet átszállni a sydneyi járatra, amely másnap 18:05-kor landol a Kingsford Smith repülőtéren. Visszafelé 22:20-kor száll fel és másnap hajnali 05:05-kor van ismét Dohában, ahonnan Budapestre a 07:30-kor induló A320-as Airbusra lehet csatlakozást kapni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!