Radikális döntésre szánta el magát az ukrán kormány, miután várhatóan a jövő hónap közepétől kezdődően nem léphet orosz felségjelű légitársaság a légterükbe.

Az Aeroflot Airbus A320 típusú repülőgépe. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Aeroflot Airbus A320 típusú repülőgépe.
(Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)

A téli menetrend életbe lépésétől, október 25-től nem lesznek orosz gépek az ukrán légtérben és az ország repterein sem. A tiltás első fokozatában a nemzeti légitársaságként működő Aeroflot és a második legjelentősebb orosz légi fuvarozó, a Transaero Airlines lettek megnevezve. A szankciók azonban várhatóan a többi orosz légitársaságra is ki fognak terjedni.

A döntés háttérben az Ukrajnában szüntelenül folyó harcok állnak, így egyidejűleg Kijevben arról is határoztak, hogy minden orosz katonai illetőségű, vagy ilyen feladatot ellátó repülőgép is kitiltásra kerül, ezzel próbálva közelebb kerülni a fegyveres ütközetek befejezéséhez.

Jól megfigyelhető, hogy az orosz gépek nagy része már kerüli az ukrán légteret. (Forrás: flightradar24.com) | © AIRportal.hu

Jól megfigyelhető, hogy az orosz gépek nagy része már kerüli az ukrán légteret. (Forrás: flightradar24.com)

Moszkvában természetesen nem maradt szó nélkül az ukrán parlament által megszavazott intézkedés, így most viszontválaszként az ukrán gépek Oroszországból való kitiltásával fenyegetőznek, ami a turisztika, de egyáltalán a két ország közötti közlekedést is radikálisan megnehezítené.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A moszkvai Seremetyjevó repülőtér képviselői elmondták, eddig semmilyen figyelmeztetést nem kaptak arra, hogy járattörlésekre kerülne sor. Az Aeroflot ehhez hasonlóan közölte, hogy eddig nem érkezett értesítés a tiltásról, és a repülési jogoknak megfelelően csak egy adott ország légügyi hatósága által kapott utasítás alapján válnak kötelezetté intézkedni az üggyel kapcsolatban, addig nem tudják komolyan kezelni a helyzetet.

A két említett légitársaságnak nagy érvágás lehet ha valóban ki kell vonulniuk a szomszédos ország piacáról, hiszen az ott élő diaszpórák, illetve üzleti kapcsolatok miatt jelentős a forgalom.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!