Szeptember 19-én, Atlanta – Newark közötti útvonalon készül forgalomba állítani flottájának legújabb egyfolyosós típusát, a Boeing 717-est a Delta Air Lines. Az amerikai légitársaság a Southwest Airlines leányvállalataként működő AirTran Airways gépeit veszi tartós bérletbe. A 717-esek beszerzése a rövid hatótávú, belföldi útvonalakat teljesítő géppark frissítését szolgálja.

Az AirTran Airways mind a 88 darab Boeing 717-200-asát a Delta Air Lines fogja üzemeltetni, miután a low-cost légitársaság fokozatosan kivonja flottájából típust. Az első gép augusztusban érkezik a Deltához, amely a szükséges fedélzeti átalakításokat követően a tervek szerint szeptember 19-én Atlanta – Newark útvonalon áll szolgálatba. Az AirTran Airways egyébként a legnagyobb flottaüzemeltetőként van jelen a típus történetében.

A Delta Air Lines flottainformációs adatbázisában már fel is tüntetett Boeing 717-200-as összesen 110 utas szállítására lesz konfigurálva: 12-en a First Class, 15-en az Economy Comfort és 83-an az Economy osztályon foglalhatnak majd helyet. Az első osztályon 2-2-es, míg a többin a típusnál hagyományos 2-3-as sémát követi az ülések elrendezése.

A Boeing 717-es a McDonnell Douglas gyár fejlesztése, eredeti típusneve MD-95. A típus 1999. október 12-én az AirTran Airways-nél állt forgalomba. A gyártását hét évvel később, 2006-ban fejezték be. Összesen 156 példány épült belőle. Az utolsó két gyártósorról legördült 717-est 2006 májusában adta át a Boeing. Az egyik a Midwest Airlines, míg a másik az AirTran Airways flottájába került.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!