Az elmúlt héten a Boeing és az Ethiopian Airlines bejelentette, hogy a légifuvarozó húsz darab Boeing 737 MAX-8 típusú keskenytörzsű repülőgépre adott le megrendelést. A megállapodás – amelynek értéke nem kevesebb, mint 2,1 milliárd dollár a listaár szerint – további tizenöt gépre szóló opciós vásárlási jogot is tartalmaz. Az első példány érkezésének céldátuma még nem került nyilvánosságra.

A mostani gépbeszerzéssel az etióp légitársaság légiközlekedési történelmet írt az afrikai kontinensen, hiszen ez a mennyiség az eddigi legnagyobb számú Boeing-gép iránti megrendelés egy afrikai légivállalat által. A 737 MAX fontos eleme lesz az Ethiopian „Vision 2025” névre keresztelt stratégiájának, hiszen Tewolde Gebremariam vezérigazgató szerint a típus segítségével bővülhet a keskenytörzsű géppark, valamint elősegíti majd a vállalat élvonalban tartását az afrikai légiiparban.

Van Rex Gallard, a Boeing latin-amerikai, afrikai és karib-térségi értékesítésért felelős alelnöke elmondta, hogy ez a történelmi megrendelés újra „az afrikai repülőgépipar innovációjának szívébe pozicionálja” az Ethiopian-t, amely az elmúlt években folyamatosan vezette az utat a legújabb repülőgéptípusok bevezetésével Afrika-szerte. „A mostani rekordmegrendelés jelzi az elkötelezettségüket a hagyomány folytatására.” – tette hozzá Gallard.

A légitársaság elkötelezettsége a géppark modernizációja iránt az elmúlt években valóban megmutatkozott, hiszen 2012-ben a harmadik Dreamliner üzemeltetővé vált, azóta kilenc repülőgép teljesít napi szolgálatot etióp színekben. Mindemellett a rivális Airbus szélestörzsű kínálatából is várható gépátvétel, azonban ez csupán 3 év múlva, méghozzá a legújabb, Airbus A350-900XWB típusból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Boeing 737 MAX-8 érkezése az Ethiopian fejlődési stratégiájának a szerves része lehet. (Forrás: Boeing Company) | © AIRportal.hu

A Boeing 737 MAX-8 érkezése az Ethiopian fejlődési stratégiájának a szerves része lehet. (Forrás: Boeing Company)


Az év elején olyan hírek járták be a sajtót, hogy az Ethiopian a Boeing 777-X típus iránt is érdeklődik, és az akkori hírek szerint a közeljövőben lehet számítani a megrendelés véglegesítésére. A légifuvarozó vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a gyártási slotok szabaddá válása esetén várható a gépbeszerzéssel kapcsolatos megállapodás.

A magyar utazóközönség számára igencsak elérhető közelségbe került Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő légitársasága, hiszen június elejétől fogva hetente négyszer érhető el Addisz-Abeba Bécsből. Ezt az útvonalat azonban egy kisebb kitérő is kiegészíti, hiszen a légivállalat Bécsből Stockholm irányába is elrepül az osztrák fővárosba való érkezést követően, mellyel az Ethiopian egy rövidebb és ezáltal olcsóbb lehetőséget is biztosít, hogy a légitársaság fedélzetén utazhassunk, méghozzá Európán belül.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!