Az amerikai gyártó szakemberei döntöttek, és a Boeing 757-est érte a megtiszteltetés, hogy a következő ecoDemonstrator lehessen – írja a Flightglobal.

A repülőgépgyártók időről időre szeretik bemutatni a világnak azt, hogy milyen jövőbe mutató műszaki újításokat, technológiákat kísérleteztek ki. A képességek szemléltetésére pedig leginkább megfelelő egy demonstrátor építése.

Az amerikai konstruktőr részéről nem ez az első kezdeményezés: A Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) és az American Airlinesszal közösen indított programban a szárnyon és a hajtóműveken végrehajtott fejlesztésekkel demonstrálták, hogy elősegíthetik a tisztább és halkabb repülést.


Az ecoDemonstratornak keresztelt masina egy Boeing 737-800 típusú utasszállítóból került kialakításra, gázsebesség-fokozóval ellátott CFM56 típusú hajtóműveket és adaptív csűrővezérlést kapott, a fedélzeti berendezések által igényelt energiát pedig üzemanyagcellával állították elő. A gép a teszteket követően az American Airlines flottájába került.

A Boeing azonban nem áll le, folytatja a képességek illusztrálását, ezúttal a TUI Travellel együttműködve. A „következő generációs” ecoDemonstratort egy Boeing 757-esből alakítják ki, mely a brit utazási ügynökség tulajdonában álló gépek közül kerül ki, valószínűleg a Thomson Airways gépparkjából. Az átalakításról egyelőre nem adtak ki túl sok információt, csupán annyit közöltek, hogy „innovatív technológiák gyűjteményét” építik be a karcsú gépmadárba, mely várhatóan 2015-ben kezdheti meg a tesztrepüléseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A NASA szélcsatornájában tesztelt „aktív áramlás-szabályozást” is minden valószínűséggel megkapja a következő ecoDemonstrator (Fotó: NASA)


A gép kivételes szerepe a tesztek végeztével sem szűnik meg, kivonását követően újszerű újrahasznosítási megoldásokkal kísérleteznek, melyekkel a nyugdíjazott repülőgépekben található anyagok még hatékonyabb kinyerését kívánják elősegíteni.

A Boeing vezetése már további ecoDemonstratorokban is gondolkodik, az egyik B-787 Dreamliner is hasonló sorsra fog jutni, segítségével a repülőgépekben használt kompozitanyagok újrahasznosítását mutatnák be.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!