Első Boeing 777-300-asainak üzembeállítására készül az Aeroflot. A megvalósítás érdekében az orosz nemzeti légitársaság finanszírozási szándéknyilatkozatot írt alá a VEB-Leasing vállalattal – adta hírül a RussianAviation.com orosz légiközlekedési hírportál.

Boeing 777-300ER típusú szélestörzsű repülőgépeinek forgalomba állítását irányozta elő az Aeroflot Russian Airlines azzal a finanszírozási előszerződéssel, amelyről tegnap adott hírt a VEB-Leasing sajtóosztálya. A megállapodás értelmében a lízingcég veszi át és vásárolja majd meg a négy darab vadonatúj gépet, amelyeket a légitársaság hosszú távú bérleti szerződés útján fog üzemeltetni.

A négy hosszított törzsű Boeing 777-es vásárlása a listaárakat figyelembe véve 1.2 milliárdos üzletet jelent a VEB-Leasing számára. Az első repülőgép jövő év januárjában kerül átadásra és folyamatosan, áprilisig bezárólag havonta egy gép érkezik az amerikai repülőgépgyártól.

Az orosz nemzeti légitársaság tavaly jelentette be, hogy hosszú távú járatok teljesítésére alkalmas flottáját a Boeing 777-es típussal kívánja bővíteni. A flotta jelenlegi legnagyobb amerikai gyártású típusa a Boeing 767-300-as, amelyből összesen 8 darabbal rendelkeznek. A vállalat szélestörzsű gépparkjának gerincét a 6 darab Iljusin Il-96-300-as típuson túl még 19 darab Airbus A330-as alkotja (5 darab A330-200 és 14 darab A330-300).

Az Airline Route információi szerint az elsőként átvett hosszított törzsű „triplahetesek” thaiföldi desztinációkon állnak majd szolgálatba, először Bangkokba, majd később Phuket városába irányuló hosszú távú járatokon kerülnek üzemeltetésre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az orosz légitársaságok között van már olyan, amely aktív üzemeltetője a típusnak. A második legnagyobb orosz légitársaságként számon tartott Transaero Airlines flottájában 13 darab Boeing 777-es teljesít szolgálatot. Flottatörténeti érdekesség, hogy az Aeroflotnál is szolgált már 777-es, méghozzá kettő is: a megnövelt hatótávú 200ER szériába tartozó VP-BAS és VP-BAU lajstromú gépek azonban 2005-ben távoztak a flottából. Mindkét gép a vállalat korábbi festésmintáját viselte, tehát 777-es jövő év januárjában ölti fel elsőként az Aeroflot aktuális, fémes színű egyenruháját.

Az oroszok nem közöltek technikai részleteket a típussal kapcsolatban, így egyelőre azt sem tudni, hogy milyen fedélzeti kialakítással, hány utasférőhellyel állnak szolgálatba a légitársaság leendő legnagyobb kéthajtóműves gépei.

Aeroflot Boeing 777-300ER – egyelőre csak számítógépes grafikán (Forrás: Boeing)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!