Tíz darab Boeing 777-300ER típusú utasszállító repülőgépre írt alá vásárlási szándéknyilatkozatot a Kuwait Airways, a listaárakon számítva mintegy 3.3 milliárd dollár értékben.

Az amerikai repülőgépgyár egyelőre csak egy rövid közleményben adott hírt a szerződésről, amelyet részükről Marty Bentrott, a közel-keleti, oroszországi és közép-ázsiai térségért felelős értékesítési alelnök köszöntött. Mint elmondta, örülnek neki, hogy egy olyan világszerte jól bevált, nagyteljesítményű típus, mint a Boeing 777-300ER játszhat kulcsszerepet a légitársaság fejlesztési stratégiájában.

Hírügynökségi jelentések szerint a légitársaság 2016-tól venné át a gépeket, de tekintve, hogy még csak szándéknyilatkozatról van szó, a szerződés a Boeing hivatalos rendelés összesítőjében sem szerepel, ott csak a véglegesítés után kap helyet.

A Kuwait Airways már régóta fontolgatja flottamodernizációs programjának keretében a Boeing 777 hosszított törzsű változatának beszerzését, mint ahogy az egész géppark megújítását is, amelyre nézve az első komolyabb lépést idén februárban tették meg, amikor 25 darab Airbus gyártmányú utasszállítót rendeltek meg, mintegy 4.4 milliárd dollár értékben.

Az eredetileg 2013 decemberében aláírt előszerződést véglegesítő megállapodás szerint a légitársaság 15 darab új hajtómű opciós A320neo-t és 10 darab A350-900XWB-t vár a flottájába, amelynek a hosszú távú járatokhoz szüksége van egy még nagyobb teljesítményű típusra is, így eshetett a választás a Boeing 777-300ER változatára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Kuwait Airways idén ünnepli indulásának 60. évfordulóját, amelyre felfűzve kezdtek neki a flottamodernizációs programnak. A légitársaságnak jelenleg 18 repülőgépből álló flottája van, amelynek átlagéletkora csaknem húsz év. Ezzel az Öböl-mentiek közül az egyik legidősebb flottával rendelkezik. Olyan régi típusokat is működtetnek, mint az Airbus A300-as, vagy A310-es, amelyek ma már csak elvétve vannak utasszállító forgalomban.

A Boeing 777-300ER új típus lesz a Kuwait számára, noha a rövidebb törzsű, -200ER kivitelből kettő is működik náluk. A tipikus három-osztályos elrendezésben 386 utas szállítására alkalmas triplahetes ezen változata az amerikai repülőgépgyár jelenlegi legnagyobb két-hajtóműves utasszállítója, amely General Electric GE90-115B hajtóműveivel 14490 kilométeres távolságok áthidalására is képes, ideális például a társaság New York-i járatainak teljesítésére, amelyen jelenleg a B-777-200ER, illetőleg A340-300 repülnek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!