Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) elrendelte a Honeywell által gyártott vészhelyzeti jeladók (ELT-k) átvizsgálását a Boeing 787 Dreamlinereken, miután feltételezhető, hogy azok meghibásodása miatt gyulladt ki az Ethiopian Airlines egyik ilyen repülőgépe július 12-én, a londoni Heathrow repülőtéren.

Az ATW Online értesülései szerint az átvizsgálás kötelező minden, a típust üzemeltető légitársaság részére, amely elméletileg nem igényli sem a jeladók kikapcsolását, sem pedig azok eltávolítását a géptörzsből.

A Hivatal meglehetősen biztosnak tűnik abban, hogy a helyzetjelző tokján belül az egyik drót megrongálódása okozhatta a tűzesetet, amelyben egyébként senki sem sérült meg.

Az ATW információi szerint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által hamarosan kiadásra is kerül egy olyan direktíva (AD), ami arra kötelezi a légitársaságokat, hogy a vizsgálat teljes lezárultáig ideiglenesen szereltessék ki a szerkezetet a Dreamlinerekből. A brit légi baleseteket vizsgáló csoport (AAIB) a múlt héten pedig azt javasolta, hogy minden szolgálatban álló 787-es pozíció jelzőjét érdemes ugyancsak ideiglenes deaktiválni.

Az FAA közleményben jelezte, hogy már megkezdte az egyeztetést a Boeing repülőgépgyárral, hogy egy útmutatót hozzanak létre a géptípust üzemeltetők részére a szükséges kivizsgálásokkal kapcsolatban. Ez a direktíva a jeladóban található drótok, illetve kábelek vizsgálatát foglalná magában, valamint felhívná a figyelmet az akkumulátorcellák esetleges túlmelegedésének, vagy akár bepárásodásának megfigyelésére is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Annak ellenére, hogy az FAA még nem kérvényezte az ELT-k lekapcsolását, hozzátette, hogy az amerikai szövetségi előírások alapján a menetrendszerinti járatokat teljesítő nagyobb polgári repülőgépeknél nem feltétel, hogy működjön vészhelyzeti jeladó.

A Boeing és a Honeywell mindketten egyetértenek azzal, hogy a brit hatóságok által javasolt ideiglenes kikapcsolása a jeladóknak egy ésszerű megelőző lépés lehet a légitársaságok részéről.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!