Két 737 MAX típusváltozattal bővíti választható modelljeinek palettáját a Boeing Business Jet, az amerikai repülőgépgyár exkluzív berendezésű utasszállító repülőgépeket kínáló üzletága.

A National Business Aviation Association konferenciájának mai napján jelentette be a Boeing, hogy a BBJ típuscsaládjának kínálatát két új generációs 737 MAX modellel tervezi bővíteni.

A Boeing 2011 augusztusában jelentette be népszerű keskenytörzsű típuscsaládjának modernizációs programját. A 737 MAX modellek a jelenlegi Next Generation család három altípusára épülve 737 MAX-7, MAX-8 és MAX-9 változatok formájában újulnak meg.

Az új CFM International LEAP-1B hajtóművekkel, valamint az Advanced Technology Wingletekkel szerelt 737 MAX a gyártó ígéretei szerint 13%-kal lesz üzemanyag takarékosabb a jelenlegi konkurensekhez képest.

A Boeing döntése szerint a legújabb MAX modellek két változata, a 737 MAX-8, valamint a 737 MAX-9 lesznek az exkluzív BBJ opció részei, amelyek így BBJ MAX-8, illetőleg BBJ MAX-9 típusnéven fognak szerepelni a katalógusokban. Elsőként a rövidebb törzsű 8-as széria lesz elérhető a megrendelők számára és azt követően kezdik el gyártani a még nagyobb 9-est.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A korszerűbb és költséghatékonyabb hajtóműveknek, valamint az új “kettős tollazatú” szárnyvégeknek köszönhetően a 737 MAX-8 modellre épülő Boeing Business Jet még a jelenlegi BBJ-k nagyszerű teljesítményét is túlszárnyalhatja a maga 11713km-es hatótáv teljesítményével, amely 14%-os növekményt jelent az elődmodellhez képest. (A Boeing azonban siet megjegyezni, hogy az adatok még véglegesítésre várnak: a berepülési program mérései alapján lesznek csak lezárva.)

Egyelőre két MAX változatból lesz BBJ: Boeing 737 MAX BBJ-8 és BBJ-9 a gyártó számítógépes grafikáján
(Forrás: Boeing Company)


Steve Taylor, a Boeing Business Jet elnöke arra számít, hogy a BBJ MAX-8 igen keresett termék lesz és nagy piaci részesedésre tesz szert a VIP repülőgépek szegmensében. A VIP ügyfelek számára alapvetően fontos a nagy hatótáv és kivételes kényelem együttese. Taylor szerint a BBJ MAX mindkét téren a maximálisat nyújtja ügyfelei számára.

A BBJ MAX különlegessége a Boeing 787-es Dreamlinereken is bevezetett alacsonyabb magasságnak megfelelő kabinnyomás, amely a hosszú utak során igencsak előnyös hatást gyakorol az emberi szervezetre. A BBJ típusokon (már a jelenleg rendelhetőkön is) a kabinnyomás a megszokott kb. 2400 helyett mindössze 1900 méteres magasságnak felel meg.

A lehetőségek korlátlanok: akár így is be lehet rendeztetni egy BBJ 737-est (Fotó: Boeing Company)


A 737 BBJ MAX-9 hatótávja a 8-as szériáéhoz képest valamivel kevesebb, 11584km körüli, ugyanakkor a megrendelőnek a hosszabb törzs révén nagyobb tér áll rendelkezésre a kabin különleges igények szerinti berendezésére.

A 737 MAX-7 BBJ kínálatba vételének lehetőségét még tanulmányozza a Boeing, így nem kizárt, hogy a 8-as és a 9-es modellek piacra dobását követően egyszer a MAX-7-es BBJ változata is szerepelni fog a repertoárban.

A 737 MAX várhatóan 2017-ben áll forgalomba, a BBJ változatok bevezetési idejét egyelőre nem nevezte meg a Boeing.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!