Dél-Amerikába repülte az egyik A350-900XWB prototípusát az Airbus. Az MSN3 gyári számú gép a bolíviai Cochabamba városának repülőterére érkezett január 7-én, hogy ott folytassák a berepülési program egy igen fontos, a magassági próbákra vonatkozó részét. A350-es most először szállt le az amerikai kontinens déli részén.

Az európai repülőgépgyár egyelőre ugyan nem verte nagy dobra, de a dél-amerikai légiközlekedési portálok, köztük az AeropuertosArgentinos.com is megírta, hogy a tegnapi nap folyamán a kontinens először köszönthetett Airbus A350XWB-t, miután az MSN3 számú prototípus a cochabambai Jorge Wilstermann nemzetközi repülőtérre érkezett.

Cochabamba Bolívia középső részén, 2548 méteres magasságban fekvő nagyváros.

A helyiek számára bizonyára nagy meglepetést jelentett a különleges látogató, mivel a legtöbb repülőgépgyár az ország fővárosához, La Pazhoz közeli El Alto repteret szokta választani a magashegyvidéki próbák elvégzéséhez, amely még nagyobb magasságban, 4058 méteren működik, de egyáltalán nem kizárt, hogy az Airbus ott is fog teszteket folytatni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bolíviában az MSN3 A350XWB prototípus. (Fotó: Spotting and Aviation Bolivia – facebook)


A berepülési programhoz másodikként csatlakozott MSN3 tavaly október 14-én teljesítette első repülését, éppen négy hónappal azután, hogy a legelső prototípus (MSN1) a levegőbe emelkedett volna. Ezen a gépen még koránt sincs kiépítve az utaskabin. A kényelmes ülések és ízléses burkolati elemek helyett itt komoly mérőműszerek, adatrögzítő számítógépek foglalják a belső teret azon tartályok mellett, amelyek az utasok súlyát hivatottak szimulálni.

Az Airbus legújabb generációs szélestörzsű típuscsaládjából, a tervek szerint 2014 második félévében elsőként forgalomba álló A350-900XWB változatra eddig összesen (2013. novemberi adat) 549 megrendelést gyűjtött a toulouse-i gyártó, ebből egyelőre nem túl sok származik Latin-Amerikából, ugyanis a TAM Airlines 27 darabja és az Avianca 10 gépes foglalásán kívül más légitársaság ebből a térségből még nem jelentett be komoly vásárlási szándékot az A350-es Airbusra.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!