Bombardier Q400-asokkal tervezi modernizálni gépparkját a Yakutia Airlines. A kanadai gyártású turbolégcsavaros repülőgépek a flotta kiöregedő An-24-eseit váltják, amennyiben a nyugati típus kiállja a fagyos szibériai próbákat.

Bombardier Q400 típusú turbolégcsavaros repülőgépeket készül vásárolni a Yakutia Airlines – tudta meg a Russian Aviation.com orosz légiközlekedési hírportál. A jakutszki székhelyű légitársaság a kiöregedő Antonov An-24 típusú, szintén turbolégcsavaros repülőgépeit készül leváltani a kanadai Bombardier Q400-asokkal.

A Bombardier gyárral folytatott tárgyalásokról Alexey Struchkov, Jakutföld első miniszterelnök-helyettese adott tájékoztatást. Struchkov elmondása szerint a 78 utas szállítására alkalmas regionális típus épp megfelelő légitársaságuk számára.

A 2002-ben alapított Yakutia Airlines igen vegyes flottával rendelkezik. A régi Tupoljev Tu-154M típusok mellett Next Generation típuscsaládba tartozó Boeing 737-esek is szolgálnak a légitársaságnál. A nyugati és orosz gyártmányok együttélése minden bizonnyal tovább fog élni a Yakutián belül, hiszen 2009-ben két Sukhoi Superjetet is rendelt a vállalat.

A Yakutiának jelenleg 11 darab Antonov 24RV típusú repülőgépe van aktív szolgálatban. A gép fedélzete a légitársaság honlapján közölt adatok szerint 48 utas szállítására alkalmas. Hatótávolsága 2000km, maximális utazósebessége: 430km/h. Ezzel szemben a Q400-as gyári adatok szerint 667km/h maximális utazósebességre és 2522km-es hatótávra képes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bombardier Q400-asok beszerzése egyelőre csak szándék. Mindenekelőtt a jövő télen alapos teszteknek vetik alá a típust annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak róla megfelelően bírja-e a fagyos szibériai körülményeket. A Yakutia csak akkor írja alá a megrendelési szerződést, ha a tesztek sikeresen zárulnak. Ebben az esetben viszont négy Bombardier Q400-as érkezik a 2013-14-es évek folyamán a légitársasághoz.

Bombardier Q400 fedélzet (Fotók: Bombardier)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!