Profitfigyelmeztetést adott ki a British Airways tulajdonosa, az International Airlines Group a brit uniós tagságról tartott népszavazás eredménye miatt.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Telegraph szerint az IAG azzal indokolta a jelzés leadását, hogy britek kilépése az unióból negatívan befolyásolhatja a cég profitját. A tőzsdei közlemény szerint júniusig a cégcsoportot amúgy is sújtotta az utasok elmaradása, és az üzemi eredmény elmaradhat a korábban várttól. Erre az évre az IAG 3,3 milliárd eurós üzemi eredményt várt.

“Az IAG hisz abban, hogy a Brexitnek nem lesznek tartós hatásai a cég üzemelésére, rövidtávon ugyanakkor a piac volatilitása miatt a 2015-östől elmaradhat az idei üzemi eredmény” – olvasható a közleményben.

Mark Simpson, a Goodbody elemzője szerint az IAG ellen játszik az is, hogy a legfontosabb költségeket dollárban számolják el, de a font az EU-ból való kilépés hírére történelmi mélypontra zuhant, emiatt a légitársasági csoport költségszintje a devizahatás miatt is emelkedni fog.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A bejelentésre az IAG részvényei 20 százalékot estek a FTSE-n, de hasonlóképpen járt az easyJet is.

Az angol diszkont légitársaság a kilépés hírére azt közölte: tudomásul veszi a brit népszavazás eredményét, a tárgyalások felgyorsítását kezdeményezi, hogy az Egyesült Királyság továbbra is tagja maradhasson az Egységes Légiközlekedési Piacnak.

A Ryanair közleményben eddig nem reagált a szavazás eredményére, de nap közben 10 fontos jegyeket dobott piacra a kilépés hírére válaszul.